27 april 2021

1968 Oebele




 
Première
  19 oktober 1968 (KRO, Nederland 1)
Regie  Bram van Erkel
Productie  René Sleven
Locaties Nederland  Hilversum, Amsterdam, Valkenburg, Grevelingenmeer, Wassenaar, Callantsoog, Amstelveen, Reuver, Arnhem, Schiphol, Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Nederhorst den Berg, Sint-Michielsgestel, Haaren, Haarlem, Noordwijkerhout, Kaatsheuvel
Locatie Frankrijk  Parijs
Locatie Engeland  Southampton
Locatie Roemenië  Poiana Brasov
 
Inhoud  De bewoners van het plaatsje Oebele zijn een eigen omroep begonnen en zenden een jeugdprogramma uit vanaf het dorpsplein. Koen de Graaf en Aagje Ritsema presenteren de muzikale uitzendingen, Augustus Rozegeur is de regisseur en de post wordt bezorgd door Paulus Post.




 
Screenshots en foto's locaties
Oorspronkelijk was Oebele een studioprogramma dat werd opgenomen in de NOS Studio's in Hilversum. Vanaf deel 8, de eerste aflevering van het tweede seizoen, was er meer budget en werden er tevens op locatie opnamen gemaakt.



Deel 8 Vakantie in Oebele
Augustus is vergeten aan de Oebelaars te vertellen dat de uitzendingen weer zijn begonnen. Hij zit daarom alleen op het plein, vliegtuigjes vouwend van het draaiboek en "Welkom in Oebele" neuriënd.

Volgens het draaiboek werden de studio-opnamen van deze aflevering niet in Hilversum maar in Studio Bellevue, Leidsekade 90 in Amsterdam gemaakt. In 1965 waren de toneelzalen van dit theater door de NOS verbouwd tot televisiestudio.


 
De kinderen van Oebele (Kinderkoor Henk van der Velde) zijn een dagje uit naar de Wilhelminatoren, Heunsbergerweg 9 in Valkenburg en zingen "Vakantie, wow!". Deze uitkijktoren werd gebouwd in 1906 en kan sinds 1954 met een kabelbaan bereikt worden. 


 
Paulus (Ab Hofstee) zingt het lied "Paulus de piraat". De opnamen werden gemaakt op het Grevelingenmeer nabij de werkhaven Bommenede. 


 
Aagje (Wieteke van Dort) rijdt paard in de duinen bij Wassenaar voor het lied "Vakantie op een paard".


 
Tijdens het lied "Hoe gaat het eigenlijk met jou?" mist Aagje haar vriend Koen (Willem Nijholt) op het zonnige strand van Callantsoog.


 
Koen zit in de regen in een café bij de Bosbaan in Amstelveen. Even later loopt hij ook in de zon, waarschijnlijk de duinen bij Callantsoog.


 
De Balletbuitelaars zijn ook in Callantsoog en staan op de Zuidschinkeldijk. Het plaatsnaambord staat tegenwoordig enkele tientallen meters eerder langs de weg. Op de achtergrond is de toren van de dorpskerk te zien.


 
Het koor logeert in De Lommerbergen in Reuver en zingt "In een caravan". Dit vakantiepark werd in 1968 geopend, toen de eerste vestiging van Sporthuis Centrum. Het bestaat nog altijd en heet nu Landal De Lommerbergen. Het centrale gebouw met een zwembad, restaurants en winkels is in 2002 afgebrand maar later weer opgebouwd.


 
Deel 9 Oebele
In Oebele wordt een museum heropend, het Oebeler Oudheidkundig Pakhuis voor Lorren en Rariteiten. Aagje vindt er een lamp, volgens Paulus een toverlamp.

Het lied "Zeg meneer" wordt in een bos gezongen. Koorlid Ria Tammer meent zich te herinneren dat het in de buurt van Hilversum was.


 
Deel 10 Bang in het donker
Het is feest in Oebele want het park is open en dat wordt 's avonds gevierd met lampions en een kampvuur.

Jos Zeegers, Berry Roestenburg en de kinderen van het doveninstituut uit Sint-Michielsgestel laten zien hoe zij aan de hand van een oude tekening de Oebele-kar hebben nagebouwd. Volgens het productieschema in Arnhem.


 
Het liedje "Stewardess" werd gefilmd in en om de DC-9 'Henry Hudson' van de KLM op Schiphol.


 
Tijdens een reportage over de Kinderboekenweek wordt het door een kinderjury gekozen De zonen van de zeerover van Dick Dreux uitgeroepen als beste boek van het jaar. Kleine zaal van theater De Doelen, Schouwburgplein 50 in Rotterdam.


 
Rob, een van de koorleden, bezoekt tijdens de reportage de drukkerij waar Het Parool wordt gedrukt. De krant heeft een hele pagina over de Kinderboekenweek gemaakt. Wibautstraat 131 in Amsterdam.



Deel 11 Oebele
De Zalige Zeperd komt naar Oebele. Hij maakt reclame voor zeepfabriek Clean o Clean die tal van schoonmaakproducten produceert.

Tijdens het lied "Zou Sint Nicolaas" zijn Sinterklaas (Willem Wagter) en Piet (Henk Votel) te zien op een schip en maakt de Sint een parachutesprong. Onbekende locaties.


 
Deel 12 Sinterklaas komt in Oebele
Sinterklaas is onderweg naar Oebele. Paulus en Augustus zijn er niet helemaal gerust op want ze hebben zich het afgelopen jaar niet altijd netjes gedragen.

De Balletbuitelaars lopen verkleed als pieten door Amsterdam. Onbekende locatie.



De Balletbuitelaars voeren een dans op in een etalage. Kalverstraat in Amsterdam.


 
Wieteke van Dort was net ziek geweest en kon niet in de studio aanwezig zijn, daarom werden er filmopnamen bij haar thuis in Den Haag gemaakt.


 
Deel 13 Oebele in de kerstvakantie
Omdat zowel Koen als Augustus deze uitzending niet aanwezig zijn wordt de regie overgenomen door een sprekende computer die bediend wordt door professor Wip.

Het lied "Naar de ijsbaan" werd opgenomen in de Pellikaanhal, Le Sage ten Broekstraat 32 in Tilburg. De kunstijsbaan was ten tijde van de opnamen één maand open. In 1998 sloot de accommodatie de deuren.


 
Deel 15 Oebele gaat foebele
Paulus heeft Feyenoord uitgedaagd een wedstrijd te spelen tegen de amateurclub van Oebele. De andere Oebelaars zijn verbaasd over deze actie en nog meer verbaasd als blijkt dat de uitnodiging geaccepteerd wordt.

De voetbalwedstrijd vindt plaats in een besneeuwd Stadion Feyenoord, bijgenaamd De Kuip, Van Zandvlietplein 1 in Rotterdam. Feyenoord werd destijds als Feijenoord geschreven.


 
Deel 17 Een galaprogramma in mouwschort en matrozenpak
Omdat er in hun tijd nog geen televisie was maken de Oebelaars een speciaal programma voor hun opa's en oma's, het Ot en Sien Festival.

Het lied "50 jaar gelee" werd in Nederhorst den Berg gefilmd. Billy (Rob de Nijs) wandelt door de Kerkstraat en ziet Elsje (Margreet Heemskerk) en haar moeder lopen. In Nederhorst den Berg was de MC Studio (tegenwoordig Hans Aalbers Recordings) gevestigd waar alle liedjes werden opgenomen.
De Kerkstraat is ook te zien in Q & Q, eveneens door Bram van Erkel geregisseerd.



Billy en Elsje maken een ritje op de tandem. Onbekende locatie, Nederhorst den Berg?


 
Het lied "Ik ga naar oma", gezongen door Ria Bouwhuis, werd opgenomen in een rijdende trein. Het vertrek is vanaf Amsterdam Centraal Station.


 
Deel 18 Gegevens uit een roemrucht verleden (Oebele City)
Oebele keert terug naar de tijd van het Wilde Westen.

Speciaal voor deze uitzending werd een Wild West-dorp gebouwd door de technische staf en de kinderen van het Instituut voor Doven, Theerestraat 42 in Sint-Michielsgestel.



Deel 20 Oebele in volle zee
Stuurman Karel van Speyk roept de hulp in van Augustus in als zich onder de passagiers een diamantsmokkelaar bevindt.

Augustus (Herman Vinck), Aagje en een paar kinderen worden door de andere Oebelaars uitgezwaaid. Haven van Rotterdam waar de SS Rotterdam vertrekt. Op de achtergrond is de Euromast te zien.


 
Deel 21 Oebele houdt verkiezingen…
Augustus is op reis, waardoor Oebele geen burgemeester en geen regisseur heeft. Er worden daarom verkiezingen gehouden voor een locoburgemeester.

Voor het liedje "Baantje in de politiek" werd gefilmd op het Binnenhof en in de vergaderzaal van de Tweede Kamer in Den Haag. De vergaderruimte zou tot 1992 in gebruik blijven. De kenmerkende groene bankjes en gordijnen zijn na de renovatie verdwenen.


 
Het lied "Alternatieve groenteboer" werd in Sint-Michielsgestel opgenomen, op het terrein van het doveninstituut.


 
Deel 22 Oebele viert kerstfeest
In ruil voor zijn oude zwart/wit-televisie heeft Paulus 50 kerstbomen gekregen van Zwaantje Trom die hij wil verkopen op het plein.

In het lied "Gekkenwerk" zingt Paulus over een ansichtkaart die niet door de brievenbus past. Het adres van het huis is Ankeveensepad 7 in Nederhorst den Berg.


 
Deel 23 Postbode Paulus erft een circus
Tot zijn eigen verrassing erft Paulus een circus. Hij neemt direct ontslag als postbode want hij is nu circusdirecteur.

De opnamen op locatie vonden plaats in jeugdcircus Il Grigio ('De Grijze'), Bossebaan 5b in Haaren. Het circus bestaat nog altijd en vierde in 2021 het 60-jarig bestaan.


 
Deel 24 Gronkermom
De Oebelaars vieren Gronkermom, het historische carnavalsfeest, in de grotten van Gronk.

Malle Melle (Johan te Slaa) ziet een klein vliegtuigje landen. Hij waarschuwt Paulus. Volgens het productieschema opgenomen in Hilversum en Nederhorst den Berg.



Rocco (Hammy de Beukelaer) en Mick (Tjerk Rademaker) komen aan bij het huis van Zwaantje Trom (Riet Wieland Los)  maar zij is niet thuis. Voormalige molen De Prutter, Middenweg 24 in Nederhorst den Berg. In 1890 werd de molen ontmanteld en de ondertoren verbouwd tot woning.


 
Het gezamenlijk optreden van diverse majorettegroepen werd opgenomen in sportcomplex De Houtrusthallen, Laan van Poot 22 in Den Haag. Vanwege betonrot werd het gebouw in 2000 gesloopt en in 2005 vervangen door sporthal Houtrust.


 
Deel 25 25 keer Oebele
Augustus komt terug van zijn wereldreis. Wanneer hij zijn auto wil openmaken kan hij nog net op tijd wegduiken als hij merkt dat er een bom in verstopt zit.

Koen, Aagje en enkele kinderen halen Augustus op. Vliegveld Zestienhoven, Rotterdam Airportplein 60 in Rotterdam, tegenwoordig Rotterdam The Hague Airport.


 
Geesje (Marjan Berk) neemt de Oebelaars mee naar het ziekenhuis waar haar tante Hilde (Rie Berijersbergen) geneesvrouw-directrice is. Sint Johannes de Deoziekenhuis, Maerten van Heemskerckstraat 2 in Haarlem. Het ziekenhuis werd in 2006 gesloten en in 2014 werd het hoofdgebouw omgebouwd tot seniorenwoningen.


 
Het lied "Mijn neef Jan-Jurg" werd op het doveninstituut in Sint-Michielsgestel opgenomen.


 
Paulus bezoekt een museum met Augustus die van top tot teen verbonden is en in een rolstoel zit. Het lukt Rocco en Mick om Augustus in hun busje te ontvoeren. Museum De Hallen, Grote Markt 16 in Haarlem. Sinds 2018 is het museum een tentoonstellingscomplex van het Frans Hals Museum onder de naam Hal. De foto's zijn gemaakt op 30 december 2012.


 
Deel 26 Diergaarde Oebelerheide
Geesje krijgt in haar functie van locoburgemeester een telefoontje van Lucas van Beest, directeur van de dierentuin van Oebele. Een rode rimpelbaviaan is uit zijn kooi ontsnapt.

De scènes in de dierentuin werden opgenomen in Diergaarde Blijdorp, Blijdorplaan 8 in Rotterdam.


 
Deel 27 Oebele gaat bruiloft vieren
Paulus en Geesje treden in het huwelijk maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Billy en Mark halen de pater op van het treinstation. Station Hilversum Sportpark.


 
Paulus en Geesje zijn in een koets op weg naar de trouwzaal. Onbekende locatie in Den Haag.


 
Het huwelijk wordt voltrokken in de kapel van het Seminarie Leeuwenhorst, Langelaan 1 in Noordwijkerhout. Tegenwoordig is hier hotel NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst gevestigd. 


 
Deel 31 Een kouwe kermis
Nog eenmaal komen de Oebelaars bij elkaar om geld in te zamelen voor het Leger des Heils door een kermis te organiseren.

Het lied "Stoomcarrousel" werd in het Carrouselpaleis van De Efteling, Europalaan 1 in Kaatsheuvel opgenomen.
De Efteling is ook te zien in Alles is Familie en Peter en de Vliegende Autobus.


 
Rolverdeling  De acteurs worden op de aftiteling genoemd, zonder de naam van het personage, met de vermelding "met medewerking van".
  • Koen de Graaf - Willem Nijholt (deel 1 tot en met 12, 14 tot en met 18, 20, 22 tot en met 27)
  • Aagje Ritsema - Wieteke van Dort (deel 1 tot en met 16, 18 tot en met 31)
  • Augustus Rozegeur - Herman Vinck (deel 1 tot en met 12, 14 tot en met 22, 25, 28 tot en met 31)
  • Kinderen van Oebele - Oorverdovend Omroepkoor onder leiding van Henk van der Velde (deel 1 tot en met 31), Balletbuitelaars onder leiding van Olga Dzialiner (deel 3 tot en met 31), kinderen van het Instituut voor Doven uit St. Michielsgestel onder leiding van Jos Zeegers en Berry Roestenburg (deel 5, 6, 9, 10, 13, 17, 18, 25, 26 en 28)
  • Omroepster - Eveline Branbergen-Velsen (deel 1 tot en met 4, 7 en 28)
  • Man op het terras - Johan Kaart (deel 1)
  • Bovenmeester - Jos d'Hondt (deel 2)
  • Paulus Post - Ab Hofstee (deel 3 tot en met 31)
  • Jopie - Marjan Kampen (deel 3)
  • Piccolo - Herman Frank (deel 3)
  • Anton Geesink - Anton Geesink (deel 4, zichzelf)
  • Omroepster - Pia Barendrecht (deel 5 en 7)
  • Bul - Bert Botterman (deel 5)
  • Nieuwneus - Ed Bauer (deel 5)
  • Willeke Alberti - Willeke Alberti (deel 5, zichzelf)
  • Zanger - Cees van Oyen (deel 6 en 9)
  • Slaaf van de regisseur - Hammy de Beukelaer (deel 6)
  • Lars Löwendröm - Lex Goudsmit (deel 7)
  • Kees Verkerk - Kees Verkerk (deel 7, zichzelf)
  • Stadsbouwmeester - Jos Zeegers (deel 9)
  • Commissaris Kwant - Eli Blom (deel 10)
  • Rechercheur Puntjes - Cees van Oyen (deel 10)
  • De Zeperd - André van Duin (deel 11)
  • Sinterklaas - Willem Wagter (deel 11)
  • Zwarte Piet - Henk Votel (deel 11)
  • Professor Wip - Willem Wagter (deel 13)
  • Computer - Jan Apon (deel 13, stem)
  • Tovenaar Sprenkel Sprank - Ton Lensink (deel 14)
  • Gnoom Goudstof van Mierik - Aart Staartjes (deel 14)
  • Billy Biggelaar - Rob de Nijs (deel 15 en 17, 21 tot en met 31)
  • Spelers FC Feyenoord - Rinus Israel (aanvoerder), Eddy Treijtel (doelman), Coen Moulijn, Willem van Hanegem, Guus Haak, Wim Jansen, Ove Kindvall, Theo van Duivenbode, Henk Wery, Piet Romeijn, Theo Laseroms (deel 15, allen zichzelf)
  • Sportverslaggevers - Ad van Emmenes, Herman Kuiphof, Barend Barendse (deel 15, allen zichzelf)
  • Scheidsrechter - Henk van der Veer (deel 15, zichzelf)
  • Geesje Zoet - Marjan Berk (deel 16 tot en met 31)
  • Cato Koenders-de Brink - Diny de Neef (deel 16)
  • Clara Klinkhamer - Riet Wieland Los (deel 16)
  • Engelbracht Krullemuller - Wim van den Brink (deel 17, 21 en 27)
  • Sara Krullemuller - Georgette Reyevski (deel 17)
  • Elsje Gratema - Margreet Heemskerk (deel 17)
  • Dolf - Cees van Oyen (deel 18)
  • Boef - Hammy de Beukelaer (deel 18)
  • Koen de koeiejongen - Willem Nijholt (deel 18)
  • Sheriff Lefthand-Gus - Herman Vinck (deel 18)
  • Dikke Paul "The Loser", koetsier van de postkoets - Ab Hofstee (deel 18)
  • Miss Agatha - Marjan Berk (deel 18)
  • Cactus Martin - Cees van Oyen (deel 18)
  • De Harde Krakers - Joop Stokkermans, Gildo del Mistro, Wim Sanders (deel 18, zichzelf)
  • Roel Bromvlag - Dries Krijn (deel 19)
  • Schrijver - Ben Hulsman (deel 19)
  • Stuurman Karel van Speyk - Willem Wagter (deel 20 en 22)
  • Maxim "De Gapper" Gorki - Maxim Hamel (deel 20)
  • Joop - Dick Stapel (deel 20)
  • Malle Melle - Johan te Slaa (deel 21 en 24)
  • Boel Sores - Donald Jones (deel 22 en 24)
  • Zwaantje Trom - Riet Wieland Los (deel 22, 24, 27 en 31)
  • Frits Schrammel - Henk Molenberg (deel 23)
  • Inspecteur - Luc van Gent (deel 23)
  • Rocco - Hammy de Beukelaer (deel 24 en 25)
  • Mick - Tjerk Rademaker (deel 24 en 25)
  • Dr. Aleid Hurkeman - Loes Vos (deel 25)
  • Tante Hilde - Rie Berijersbergen (deel 25)
  • Jan Jurg de chirurg - Dick Stapel (deel 25)
  • Dierentuindirecteur Lucas van Beest - Luc Lutz (deel 26)
  • Rijksambtenaar Isidoor Klapmeier - Dick Swidde (deel 26)
  • Pater - Willem Nijholt (deel 27)
  • Udo Treurniet - Martin Brozius (deel 31)



 
Trivia
  • Er werden 31 afleveringen opgenomen verdeeld over vier seizoenen. De laatste uitzending was op 26 december 1971. Het merendeel van de afleveringen is niet bewaard gebleven. Meer informatie over deze serie is te vinden op mijn website Oebele.
  • Er werden ook opnamen gemaakt in het Gemeentemuseum in Amsterdam (deel 13), bij de Nicolaas Maesschool in Amsterdam (deel 14), diverse plekken in Kalenberg (deel 21) en het Congresgebouw in Den Haag (deel 27) maar hier zijn geen beelden van bewaard gebleven.
  • Naast verschillende plaatsen in Nederland werd er gefilmd in Parijs in Frankrijk, Southampton in Engeland en Poiana Brasov in Roemenië.
Van links naar rechts: de Eiffeltoren in Parijs, de haven van Southampton en Roemenië in de sneeuw



 
Uitgaven
Bijna alle beschikbare opnamen zijn in 2011 op 2 discs uitgebracht, aangevuld met bonusmateriaal, een nieuw programma van Han Peekel en een bonus cd met 20 van de bekendste en mooiste liedjes. In 2014 volgde een 4 cd-box met nog eens 100 liedjes.


Screenshots © KRO-NCRV
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten