3 september 2022

1974 Q & Q
 
Première serie 1
  5 oktober 1974 (KRO, Nederland 1)
Regie  Bram van Erkel
Productie  Carl Tewes Filmprodukties B.V.
Locaties  Ankeveen, Bikbergen, Nijkerk, Huizen, Nederhorst den Berg, Haarzuilens, Muiden, Den Haag, Amsterdam, Hilversum, Baarn, Bunnik

Inhoud serie 1  Wilbur Quant en Aristides Quarles van Ispen uit Runkum denken een misdaad op het spoor te zijn. Niemand gelooft hen, alleen de opa van Aristides neemt de jongens serieus. 
Screenshots locaties
Iedere aflevering begint met de door Robert Long gezongen begintune waarbij foto’s gemaakt tijdens de opnamen te zien zijn. Voor serie 2 zijn de foto's vervangen door korte filmfragmenten.

Deel 1 Een mislukte foto
Wilbur Quant en Aristides Quarles van Ispen ontdekken op een foto die ze gemaakt hebben een dode man. Opa Quarles, oudoom van Aristides, herkent de man.

Anthony van Slingelandt Jr. (Wim Hogenkamp) stopt bij een bezinepomp. Als zijn auto daarna niet meer start krijgt hij een lift van Reinier Quarles van Ispen (Bob de Lange) naar Runkum. Shell, Loodijk 27 in Ankeveen. Het tankstation bestaat nog altijd en heet nu Argos.
Juultje Quant (Maélys Morel) en haar jongere broer Wilbur (Martin Perels) rijden paard op de hei. Vliegheide, Goois Natuurreservaat in Bikbergen.
De woonboerderij van de familie Quant waar Juultje en Wilbur wonen met hun vader Ingmar (Cor van den Brink) en huishoudster Martha Zwierus (Riet Wieland Los). Keienweg 3 in Nijkerk. De woning is in bijna alle afleveringen te zien.
In het bos maakt Wilbur kennis met Aristides Quarles van Ispen (Erik van ’t Wout) die graag vogels fotografeert. Wat later leert Wilbur de opa (eigenlijk oudoom) en ouders van Aristides (Frans Kokshoorn en Emmy Lopes Dias) kennen. Messchaertlaan 3 in Huizen. In latere afleveringen is het huis van de buitenkant zichtbaar. Het paard van Juul was eigendom van de bewoners.
Deel 2 De ring in het bos
In het bos worden een opvallende ring en een leeg pakje sigaretten gevonden.

Samen met Juultje gaan Wilbur en Aristides terug naar de plek waar de foto werd gemaakt. Goois Natuurreservaat in Bikbergen. Hier werden alle opnamen in het bos van serie 1 gemaakt.

Wilbur en Aristides gaan met een uitvergroting van de foto naar de politie. Onbekende locatie.
Op de terugweg krijgen ze een lift van opa Reinier. Torenweg in Nederhorst den Berg, het huis op het tweede screenshot is nummer 1.

Opa negeert een inrijverbod en veroorzaakt bijna een aanrijding. T-splitsing Brilhoek, Kerkstraat en Juliana-Bernhardplein in Nederhorst den Berg.

Wilbur en Aristides lopen naar het dorp om limonade van het merk Poeff te kopen. Kerkstraat in Nederhorst den Berg.
Deze locatie is ook te zien in Oebele, eveneens door Bram van Erkel geregisseerd.

In de supermarkt komen ze Juultje tegen. Brugstraat 10 in Nederhorst den Berg. De supermarkt is nu een woonhuis.Opa schrijft leuzen op de ruit van een bontzaak omdat ze zeehondenbont verkopen. Brugstraat 7 in Nederhorst den Berg. Op deze locatie bevond zich geen bontzaak. Het was de rechteretalage van drogisterij Elysa die ook in de serie te zien is.
Juultje fietst naar huis en wordt gevolgd door de geheimzinnige man uit het bos in een rode Mercedes. Onbekende locatie.
Deel 3 "De vrolijke zeug"
Met hulp van opa weten Wilbur en Aristides de identiteit van de man op de foto te achterhalen. Opa Quarles bezoekt vervolgens diens ouders.

Wilbur en Aristides vragen tijdens een autorit aan opa of hij meer weet van de auto van zijn lifter die bij de benzinepomp is blijven staan. Onbekende locatie.
Wilbur en Aristides gaan naar de drogist om te vragen of hij de naam van de man met de krulletjes kent die Aristides vaker in zijn zaak heeft gezien. Apotheek/drogisterij Elysa, Brugstraat 7 in Nederhorst den Berg. Tegenwoordig is hier kapsalon La Papillotte gevestigd.

De boerderij van boer Zwartjes (Johan te Slaa) die een groot aantal panden in Runkum in bezit heeft. Thematerweg 5 in Haarzuilens. Sinds 2013 heet de boerderij Geerte’s Hoeve en is open voor publiek.
Opa rijdt weg bij het huis van het echtpaar Van Slingelandt (Johan Sirag en Elly van Stekelenburg). Onbekende locatie.
Wilbur en Aristides gaan naar het huis van de familie Bennebroeck. Ze bekijken zowel de voor- als achterzijde van villa De Oude Molen. Oud Bussummerweg 34 in Bikbergen.
Als ze de enge man uit het bos bij de villa zien rennen ze weg. Onbekende locatie.
Deel 4 De familie Bennebroeck
Wilbur en Aristides zien Axel Zaneck, de man uit het bos, in gesprek met Ed Bennebroeck. Hij woont met zijn zus Berthe in villa De Oude Molen.

Na hun bezoek aan de politie, die niet onder de indruk is van wat zij ontdekt hebben, praten opa en Ingmar nog even na. Onbekende locatie.
Martha arriveert in het dorp. Brugstraat 5 in Nederhorst den Berg.
Aristides bekijkt het huis van de familie Bennebroeck. Opnieuw Oud Bussummerweg 34 in Bikbergen.
Juultje gaat langs bij de timmerwerkplaats van aannemer Pies om de zolder van de woonboerderij te laten verbouwen tot donkere kamer voor Wilbur. Singelstraat 4 in Muiden. Op deze locatie bevindt zich nu een woonhuis.

Deel 5 Opa Quarles informeert
Op zoek naar Anthony van Slingelandt bezoekt opa Quarles zijn werkgever en hospita in Zilt.

Na het bezoek aan het huis van Bennebroeck loopt Aristides naar huis. Wilbur komt hem achterna op zijn pony. Oud Bussummerweg 36 in Bikbergen.
Wilbur en Aristides bespreken wat ze ontdekt hebben bij een weiland. Onbekende locatie.
Opa Quarles rijdt Zilt binnen en gaat naar het fysisch laboratorium waar Anthony van Slingelandt werkt. TNO Fysisch en Elektronisch Laboratorium, Oude Waalsdorperweg 63 in Den Haag.
Vervolgens gaat hij op bezoek bij de hospita (Enny de Leeuwe) waar Anthony woont. De straat is alleen te zien als opa uit het raam kijkt en ziet dat een man in een witte regenjas (Broes Hartman) hem in de gaten houdt. Vechtstraat in Amsterdam. De man in de regenjas loopt naar nummer 98, het huis van de hospita is waarschijnlijk nummer 87.


Als hij terugrijdt merkt opa dat de man in de witte regenjas hem achtervolgt. Onbekende locatie.Deel 6 Een ongeval van ernstige aard
Nadat hij in de stal een balk op zijn hoofd heeft gekregen wordt boer Zwartjes naar het ziekenhuis gebracht.

Opa Quarles verlaat het politiebureau. Onbekende locatie. Hoewel de politie meerdere malen wordt bezocht is dit de enige keer dat een deel van de buitenkant van het gebouw te zien is.
Wilbur en Aristides rijden met opa door het bos. Soestdijkerstraatweg in Hilversum.
Hij stopt als hij de auto van Anthony van Slingelandt ziet staan. Hilversumsestraatweg in Baarn. De parkeerplaats hoort bij landgoed Groot Kievitsdal.
Deel 7 Doiiiiiing!!
Wilbur en Aristides gaan met opa en vader Quarles naar de boerderij van Zwartjes om de plek waar hij de balk op zijn hoofd kreeg te onderzoeken.

De auto van Anthony staat op de parkeerplaats van hotel Schoon Runkum. Landgoed Groot Kievitsdal, Hilversumsestraatweg 19 in Baarn. Na een grote brand in 1998 werd het pand herbouwd.
André (Hans Otjes) en Juultje komen elkaar tegen bij de rand van het bos. Opnieuw Goois Natuurreservaat in Bikbergen.Nadat Wilbur en Aristides de ring die ze hebben gevonden aan een juwelier hebben laten zien lopen ze terug naar huis. Onbekende locatie.
Bij de boerderij van Zwartjes wordt de plaats bekeken waar hij een balk op zijn hoofd kreeg. Opnieuw Thematerweg 5 in Haarzuilens.
Axel Zaneck (Ferd Hugas) rijdt in de auto van Anthony. Onbekende locatie.
Hij brengt de auto naar autosloper Pametex. Binckhorstlaan 162 in Den Haag. Het bedrijf bestaat nog en is nu gevestigd in het industriegebied bij Moerdijk.
Deel 8 Een peuk met een gouden biesje
Wilbur en Aristides gaat met Juultje naar het bos om de foto te reconstrueren.

Wilbur, Aristides en Ingmar ontdekken bij hotel Schoon Runkum dat de auto van Anthony is verdwenen. Opnieuw landgoed Groot Kievitsdal in Baarn.
Na hun bezoek aan de politie brengt opa vader Quarles naar het ziekenhuis. Onbekende locatie.
Na haar bezoek aan boer Zwartjes verlaat Martha het ziekenhuis en ziet Ed Bennebroeck (Hans Dagelet) naar Axel seinen. Onbekende locatie.
Als Aristides een ritje op de pony van Wilbur maakt is het huis van de familie Quarles van Nispen voor het eerst helemaal te zien. Messchaertlaan 3 in Huizen.
Deel 9 Interessante hobby's
Leonie Quarles, de moeder van Aristides, geeft een groot tuinfeest. Niet alle bezoekers zijn uitgenodigd.

Adjudant Mudde arriveert bij het tuinfeest. Messchaertlaan in Huizen.Deel 10 Gasten op het tuinfeest
Wilbur en Aristides zijn weggeslopen bij het tuinfeest en gaan naar het huis van Ed en Berthe Bennebroeck.

Wilbur zit op zijn pony. Kruising Langerhuizenweg en Oud Bussummerweg in Bikbergen.Op de hei krijgen Ed en Axel Wilbur te pakken. Vliegheide, Goois Natuurreservaat in Bikbergen.Deel 11 Spoedgeval
Aristides wordt gevangen gehouden in het huis van Bennebroeck. Berthe belt zijn vader op en dwingt hem naar het huis te komen.

Axel en Ed gaan naar de woonboerderij van de familie Quant, op zoek naar de ring. Ze worden in de gaten gehouden door de man in de witte regenjas. Keienweg in Nijkerk.Deel 12 Hallo...?
Dankzij Wilbur en Aristides wordt de zaak opgelost en kan Ingmar zijn advertentie voor Poeff frisdrank voltooien.

Ingmar gaat naar de Poeff-fabriek om zijn reclamecampagne te presenteren. Frisdrankenfabriek Vrumona, Vrumonaweg 2 in Bunnik. De fabriek is nog altijd op dit adres gevestigd.


 
Première serie 2
  3 januari 1976 (KRO, Nederland 2)
Première film  27 april 1978
Regie  Bram van Erkel
Productie  Carl Tewes Filmprodukties B.V.
Locaties  Bussum, Muiden, Muiderberg, Eemnes, Nijkerk, Hilversum, Laren

Inhoud serie 2  Tijdens de voorbereidingen voor de festiviteiten van 1100 jaar Runkum/Runichem vindt in het dorp een kunstroof plaats en worden twee agenten neergeschoten. 
Deel 13 Runkum bij nacht

In een villa waarvan de eigenaars in het buitenland verblijven wordt ingebroken. De buit bestaat uit een collectie kostbare schilderijen.

Henriëtte van Kampen (Fien Berghegge) ziet vanuit haar woning aan de Heertjesweg dat er in de villa van de familie Beentjes, waar niemand thuis is, wordt ingebroken. Nieuwe 's Gravelandseweg 84 en 86 in Bussum. Later in de serie zijn de huizen ook bij daglicht te zien.
Deze scène is ook te zien in de speelfilmversie.
In het Dorpshuis Runichem vindt een bijeenkomst plaats over de festiviteiten ter gelegenheid van het eeuwfeest van het dorp. Café (nu restaurant) Gieling, Weesperstraat 82 in Muiden. Ook het Dorpshuis is later in de serie bij daglicht te zien.
Twee agenten worden bij een alcoholcontrole neergeschoten. Dijkweg 3 in Muiderberg.
Deze scène is ook te zien in de speelfilmversie.Het vrouwenkoor repeteert het lied “Juicht, Runkum, juicht”. Muziekvereniging Crescendo, Fermanplantsoen 1 in Muiden.Na afloop van de bijeenkomst in het Dorpshuis gaat Ada Blom (Marlies van Alcmaer) naar de bibliotheek waar zij werkt om verder te schrijven aan haar toneelstuk “Robur van Runkum”. Openbare bibliotheek, Generaal de la Reylaan 12 in Bussum. In 1986 is de bibliotheek verhuisd, tegenwoordig is hier apotheek Koning & Mooy gevestigd.
Deze scène is ook te zien in de speelfilmversie.Deel 14 Geluiden...
Wilbur vertelt aan adjudant Mudde en inspecteur Swaan over het gesprek dat hij toevallig opving aan de telefoon.

Opa Quarles belt met de politie vanuit het huis van de familie Quarles van Ispen. Onbekende locatie; dit is een andere woning dan in serie 1.Wilbur heeft een krantenwijk. Hij ziet hoe Gerard Kokkerneel (Hammy de Beukelaer) een krant steelt uit een brievenbus. Weesperstraat 111 in Muiden. Het huis is afgebroken en vervangen door een appartementencomplex. Een foto van het oorspronkelijke huis staat op Wikipedia.Kokkerneel neemt de krant mee naar het pension waar hij verblijft. Huize Woudheuvel, Googweg 4 in Muiderberg. Het pension staat niet tegenover het huis waar Kokkerneel de krant steelt.Opa en Aristides zijn op zoek naar Wilbur. Onbekende locatie.Wilbur wil de krant bezorgen bij de villa van Beentjes maar wordt tegengehouden door agent Drak (Cor Witschge). Opnieuw Nieuwe 's Gravelandseweg 84 in Bussum, nu bij daglicht.Kokkerneel rijdt naar de manege van de broers Victor (Paul Beudel) en Guido Fok (Rudolf Damsté). IMP Pharma Labs Europe, Goyergracht Zuid 25-A in Eemnes.Felix de Gaal (Jaap Hoogstra) gaat langs bij André Pies die aan het werk is een café. Onbekende locatie.Ada Blom gaat langs bij Ingmar Quant die haar toneelstuk zal regisseren. Net als in serie 1 Keienweg 3 in Nijkerk.
Opa en Aristides rijden naar het Dorpshuis, nu te zien bij daglicht, gevolgd door Wilbur op de fiets. Opnieuw Weesperstraat in Muiden.Martha komt boer Zwartjes tegen die de hoofdrol zal spelen in het toneelstuk. Onbekende locatie.Deel 15 Beter een kogel in de hand…
Nadat Juultje in het bos is beschoten ontdekken Wilbur en Aristides een kogel in een boom.

Juultje fietst door het bos en hoort een schot. Ze komt Kokkerneel tegen die weer in de gaten wordt gehouden door een Chinese man. Onbekende locatie.
Deel 16 Ding dong!!!
Naast boer Zwartjes en Leonie Quarles krijgen Wilbur en Akkie, de dochter van inspecteur Swaan, een rol in het toneelstuk dat Ada Blom heeft geschreven voor het eeuwfeest van Runkum.

Wilbur, Aristides en Juultje verlaten het politiebureau waar ze de kogel hebben afgegeven. Boomberglaan 23 in Hilversum. Dit is een ander gebouw dan het politiebureau uit serie 1.Henriëtte van Kampen en Felix de Gaal lopen het erf op van boer Zwartjes. Opnieuw Thematerweg 5 in Haarzuilens, met het huis van de familie Quant de enige locatie die in beide series te zien is.Agent Drak belt vanuit een telefooncel. Onbekende locatie.Deel 17 Een zekere Gerard
Wilbur en Aristides houden vanuit het Dorpshuis het pension van mevrouw Fok in de gaten en zien hoe haar zoon Victor naar buiten komt en gevolgd wordt door een Chinese man.

Als Wilbur, Aristides en opa de bibliotheek verlaten is het gebouw voor het eerst aan de buitenkant te zien. Opnieuw Generaal de la Reylaan 12 in Bussum.Opa heeft een bekeuring voor fout parkeren. Onbekende locatie.Deel 18 Een donkere villa
Wilbur, Aristides en Akkie gaan ’s nachts zelf op onderzoek in de villa waar de kunstroof plaatsvond.

Na afloop van de repetitie van de fanfare en het majorettekorps drinken Wilbur en Aristides een glas Poeff bij Akkie thuis. Volgens het Algemeen Dagblad van 8 juli 1975 een woning in de straat Nooit Gedacht in Muiden.Deel 19 De vrouw op de oprit
Omdat ze een flits gebruiken bij het fotograferen in de villa van Beentjes worden Wilbur, Aristides en Akkie opgemerkt door Annie de Loo die in het naastgelegen huis logeert.

Als Juultje even gestopt is wordt ze aangesproken door Victor Fok in zijn veewagen. Onbekende locatie.Deel 20 Binnen met een boek
De bibliotheek krijgt regelmatig bezoek van een groep Chinezen. Ze lijken te wachten op iemand.

Inspecteur Swaan (Onno Molenkamp) arriveert bij de villa van Henriëtte van Kampen, voor het eerst te zien bij daglicht. Opnieuw Nieuwe 's Gravelandseweg 86 in Bussum.Opa en Ada gaan soezen eten op de Honingbongerd. Volgens de Q & Q Facebookpagina vermoedelijk theehuis 't Bluk, Zuiderheide 2 in Laren.Als opa Ada afzet bij het pension is een deel van het restaurant aan de overkant van de straat te zien. Hotel-restaurant “Het Rechthuis”, Googweg 1 in Muiderberg.Deel 21 Middelen van vervoer
Wilbur en Aristides gaan naar de manege, tevens woonhuis, van de gebroeders Fok. Als er niemand thuis is gaan ze zelf op zoek.

Inspecteur Swaan en agent Drak bekijken de auto van waaruit geschoten is op de agenten. Achterzijde van Boomberglaan 23 in Hilversum.Wilbur, Aristides, Akkie en Juultje wandelen over straat. Onbekende locatie.Wilbur gaat naar het huis van Aristides in de hoop dat hij thuis is. Onbekende locatie.Deel 22 Karakters
Op weg naar de eerste lezing van het toneelstuk ziet Leonie Quarles dat Gerard Kokkerneel in gevecht is met vier Chinezen; de titel wordt weergegeven in vier Chinese karakters.

Wilbur gaat naar de bunker waar hij heeft afgesproken met Akkie, zij zit op een steiger. Even later arriveert Aristides. Hoek Erfgooierslaan en Willemslaan in Muiderberg. De bunker staat er niet meer.Kokkerneel wordt aangevallen door de vier Chinezen. De boerderij stond op Weesperstraat 119 in Muiden, hier staat nu een appartementencomplex. Het huis op nummer 84 waarvan een deel te zien is staat er nog wel.
Deze scène is ook te zien in de speelfilmversie.

De Chinezen rijden weg. Weesperstraat in Muiden, het huis rechts is nummer 101.Deel 23 Telegram uit...
Omdat er wellicht iets verborgen ligt in de bibliotheek zoeken Wilbur, Aristides, Akkie, opa en Ada alle boekenkasten af.

In deze aflevering zijn geen nieuwe locaties te zien.


Deel 24 Welterusten
Opa verbergt zich ’s nachts in de bibliotheek in de hoop erachter te komen wie de goudstaven er heeft verborgen.

In deze aflevering zijn geen nieuwe locaties te zien.


Deel 25 Buizenpost
Opa wordt verraden door zijn eigen koffiezetapparaat en opgesloten in een kast van het pension.

De gebroeders Fok zijn op weg naar de boerderij van Zwartjes. Onbekende locatie.
Deze scène is ook te zien in de speelfilmversie.Wilbur, Aristides en Akkie fietsen naar de boerderij van Zwartjes. Onbekende locatie.Op de vlucht belanden zowel het busje als een politieauto in de sloot. Prinses Irenestraat in Bunschoten, ter hoogte van nummer 8a. Ten tijde van de opnamen bevond zich op dit adres een brandweerkazerne, tegenwoordig een school.
Deze scène is ook te zien in de speelfilmversie.Rolverdeling  De aftiteling vermeldt de namen van de acteurs die in de aflevering te zien waren met de naam van het personage, al zijn deze gegevens niet altijd correct of compleet. Van de acteurs die niet in alle afleveringen te zien zijn staat tussen haakjes in welk deel ze meedoen.

 • Opa Reinier Quarles van Ispen - Bob de Lange
 • Aristides Quarles van Ispen - Erik van 't Wout
 • Wilbur Quant - Martin Perels
 • Ingmar Quant - Cor van den Brink (deel 1 tot en met 24)
 • Juultje Quant - Maélys Morel (deel 1 tot en met 9, 11 tot en met 19, 21 tot en met 24)
 • Martha Zwierus - Riet Wieland Los (deel 1 tot en met 10, 12 tot en met 25)
 • Anthony van Slingelandt Jr. - Wim Hogenkamp (deel 1, 11 en 12)
 • Pompbediende - Kees van Lier (deel 1 en 5)
 • Charles Quarles van Ispen - Frans Kokshoorn (deel 1 en 2, 5 tot en met 13, 18 en 25)
 • Leonie Quarles van Ispen - Emmy Lopes Dias (deel 1 tot en met 3, 6, 9 tot en met 13, 15, 17 tot en met 19, 22 tot en met 25)
 • Axel Zaneck - Ferd Hugas (deel 1 tot en met 12)
 • Adjudant Mudde - Sacco van der Made (deel 2 en 4, 6 tot en met 16, 18, 20 tot en met 25)
 • Agent Drak - Cor Witschge (deel 2, 6 tot en met 8, 12 tot en met 17, 21 tot en met 25)
 • Kassière - Kika Mol (deel 2 en 8)
 • Verkoopster bontzaak - Zus Bekking (deel 2)
 • Woutertje - Ruben Ilan (deel 2)
 • Eduard ‘Ed’ Bennebroeck - Hans Dagelet (deel 3 tot en met 5, 7 tot en met 12)
 • Anthony van Slingelandt - Johan Sirag (deel 3, 9, 10 en 11)
 • Emma van Slinglelandt-Tol - Elly van Stekelenburg (deel 3, 9, 10 en 11)
 • Apotheker Arend Dooijer - Joop van Lahnstein (deel 3, 4, 6 tot en met 9, 13, 22 tot en met 24)
 • Boer Zwartjes - Johan te Slaa (deel 3 tot en met 6, 8, 14, 16 en 17, 20 tot en met 25)
 • Berthe Bennebroeck - Mieke Bos (deel 4 en 5, 7 tot en met 12)
 • Aannemer Pies - Lex Goudsmit (deel 4 tot en met 10 en 12)
 • Man in de witte regenjas - Broes Hartman (deel 5 en 6, 9 tot en met 12)
 • Hospita Truus - Enny de Leeuwe (deel 5)
 • Verpleegster - Puck Steinvoorte (deel 6 en 8)
 • André Pies - Hans Otjes (deel 6 tot en met 9, 11 tot en met 19, 22 tot en met 24)
 • Werkster Zwartjes - Mimi Kok (deel 6 tot en met 8)
 • Abe - Ger van der Grijn (deel 6)
 • Juwelier - A. Bogert (deel 7)
 • Sophietje - Nanny Cijs (deel 9 en 12)
 • Henriëtte van Kampen - Fien Berghegge (deel 13, 15, 16, 18, 19, 23 en 24)
 • Felix Eduard de Gaal - Jaap Hoogstra (deel 13 tot en met 16, 19, 21 tot en met 23)
 • Ada Blom - Marlies van Alcmaer (deel 13 tot en met 25)
 • Inspecteur Rikkert Swaan - Onno Molenkamp (deel 13 tot en met 16, 18, 20 tot en met 23 en 25)
 • Agent Meurders - Guus Hoes (deel 13)
 • Agent Willy Sampelans - Bob van Tol (deel 13 en 15)
 • Agent Jaap Zwart - Peter Tuinman (deel 13)
 • Vrouwenkoor - Zangvereniging Concordia (deel 13)
 • Dik Fok z’n vrouw - Enny de Leeuwe (deel 13 en 14, 16 tot en met 19, 21 tot en met 25)
 • Gerard Kokkerneel - Hammy de Beukelaer (deel 14, 16, 19, 22 tot en met 25)
 • Barman - Con Meyer (deel 14 en 17)
 • Victor Fok - Paul Beudel (deel 16, 17, 19, 21, 24 en 25)
 • Guido Fok - Rudolf Damsté (deel 16, 20, 21, 24 en 25)
 • Akkie Swaan - Tamar Baruch (deel 16 tot en met 25)
 • Yvonne - Simone Schwartz (deel 16)
 • Fanfare - Muziekvereniging Crescendo (deel 17)
 • Annie de Loo - Betsy Smeets (deel 17 tot en met 20, 23 en 24)
 
Trivia

 • Oorspronkelijk zou de eerste serie in de zomer van 1973 worden opgenomen. Toen de voorbereidingstijd te kort bleek werden de opnamen een jaar uitgesteld en was de eerste draaidag op 9 juni 1974. In slechts 48 dagen werden alle afleveringen gefilmd. De tweede serie werd in de zomer van 1975 in acht weken opgenomen.
 • Serie 1 telde aanvankelijk 13 afleveringen met een verschillende speelduur. Voor de herhaling in 1983 zijn de delen opnieuw gemonteerd tot 12 afleveringen. Deze versie is ook op dvd verschenen en voor dit blogbericht gebruikt, vandaar dat aflevering 13, ‘Oef, nu een Poeff’ ontbreekt.
 • De eerste reeks is waarschijnlijk de best bekeken jeugdserie ooit. De gemiddelde kijkdichtheid was meer dan drie miljoen kijkers. Naar de eerste uitzending keken 2,1 miljoen mensen, bij de laatste aflevering was dit gestegen naar 4,2 miljoen. Onder de groep 12- tot 14-jarigen was de kijkdichtheid het hoogst. Kinderen onder de 12 jaar werden in het kijkonderzoek niet meegeteld dus het aantal kijkers moet nog hoger geweest zin.
 • Ter gelegenheid van 60 jaar televisie verscheen in 2011 een set van 36 verschillende postzegels met foto's uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waaronder een foto uit de eerste reeks van Q & Q.
 • In Duitsland is serie 1 in 1977 door de ARD uitgezonden in zes delen van 50 minuten. De reeks werd ook verkocht aan Oostenrijk. De Britse BBC zag van aankoop af omdat men de serie te gewelddadig vond, ondanks dat er minder geweld te zien was dan in bijvoorbeeld Doctor Who.
 • Enny de Leeuwe is in zowel serie 1 als serie 2 te zien als hospita maar het lijkt om verschillende personages te gaan. In beide reeksen stelt ze zich voor aan opa Quarles.
 • Affiche speelfilm
  Na afloop van de uitzendingen werd serie 2 in het voorjaar van 1976 door regisseur Bram van Erkel en producent Carl Tewes opnieuw gemonteerd tot een speelfilm van anderhalf uur waarbij de verhaallijn over het eeuwfeest grotendeels kwam te vervallen. De 16mm-films werden omgezet naar het 35mm filmformaat zodat de film geschikt was om op groot doek vertoond te worden. Het zou echter tot april 1978 duren voordat de film in drie bioscopen te zien was.
  Op de website MovieMeter merkte een bezoeker op dat Bob de Lange op de filmposter een geweer heeft, terwijl opa in de film (en ook in de serie) geen enkel vuurwapen vasthoudt.
 • In deel 5 van de reeks Kijkbuiskinderen, uitgezonden op 25 januari 2015, kijken hoofdrolspelers Erik van 't Wout en Maélys Morel, regisseur Bram van Erkel en scenarioschrijver Harrie Geelen terug op de serie. De aflevering kan worden teruggekeken op NPO Start.

 
Uitgaven

Beide series zijn op dvd uitgebracht, zowel los als compleet en serie 1 in een Duits nasynchroniseerde versie. De speelfilm van serie 2 is niet op dvd verschenen. Onder de titels "Een mislukte foto" en "Kunst- en vliegwerk" werden beide series door Harrie Geelen en zijn echtgenote Imme Dros bewerkt tot twee romans die alleen tweedehands leverbaar zijn.
Met dank aan aan de Facebookpagina Q & Q en de website Q & Q voor diverse locatie-adressen.

Screenshots © KRO-NCRV
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten