Welkom

Nederlandse filmlocaties

Op reis en op vakantie zoek ik graag locaties op waar films en televisieseries zijn opgenomen en probeer foto’s te maken van de huidige situatie. Het bezoek in juni 2014 aan Piz Gloria in de Zwitserse Alpen uit de James Bond-film On Her Majesty’s Secret Service, gaf mij het idee mijn ervaringen door middel van het weblog Shot on Location te delen.
Sinds de coronacrisis richt ik me ook op locaties in Nederland die te zien zijn in films en televisieseries. Dit kunnen zowel Nederlandse als internationale producties zijn.

Het valt me op dat, met name bij oudere producties, niet altijd alle acteurs of de personages genoemd worden. Om die reden voeg ik onder het overzicht van de locaties een zo compleet mogelijk overzicht van de rolverdeling toe. Indien bekend noem ik ook de locatiescout, onmisbaar voor een film of serie die op locatie wordt opgenomen.
Tijdens het onderzoek naar de locaties kom ik vaak interessante wetenswaardigheden tegen, deze staan verzameld onder 'Trivia'. Tevens geef ik informatie over uitgaven over de film of serie, bijvoorbeeld op dvd.

De titel Hollands Decor is ontleend aan het televisieprogramma van de AVRO uit begin jaren 90 waarin Willem Nijholt een plaats in Nederland bezoekt aan de hand van een boek dat zich hier afspeelt.  

Blader door de blogberichten op locatie of titel van een film of televisieserie. Een locatie herkend? Zelf een foto gemaakt van een film- of televisielocatie? Een verzoek om een titel aan het blog toe voegen? Reageren kan door een reactie achter te laten onder een bericht of gebruik het contactformulier in de linkerkolom. Let op: om spam te voorkomen wordt een bericht na goedkeuring geplaatst.

Arjan Doolaar
Nijmegen

Gezicht op Nijmegen vanaf de spoorbrug, 18 juli 2020


Gezicht op Nijmegen vanaf de spoorbrug, 10 februari 2021