15 februari 2021

1976 Peter en de Vliegende Autobus


 
Première
  23 december 1976
Regie  Karst van der Meulen
Productie  Castor Films
Locaties  Hilversum, Abcoude, Amsterdam (Cinetone Studio's), Teuge, Bussum, Arnhem, Eemnes, Eemdijk, Soest, Kaatsheuvel

Inhoud  Professor Quirinus Drijfhout heeft met zijn stuntelige zoon Felix de zerostraler uitgevonden. Met dit apparaat kunnen voorwerpen gewichtloos worden. De 12-jarige Peter hoort toevallig van de geheime uitvinding en hoopt dat hij de zerostraler mag gebruiken om elfjes te laten zweven in de sprookjesmusical van zijn klas.

 
Screenshots locaties
Peter (Maarten van Kruyssen) zit sinds kort in een rolstoel. Na een periode van revalidatie kan hij weer naar school. Onze Lieve Vrouwe School, Naarderstraat 100 in Hilversum. De school werd voor binnen- en buitenopnamen gebruikt. Het gebouw is gesloopt en vervangen door een nieuw schoolgebouw voor de Montessorischool en een parkeerterrein.Op weg van school naar huis komt Peter Felix Drijfhout (Martin Brozius) in zijn zelfgebouwde auto tegen. Als Felix de glashandel is binnengelopen komt Alfons Punt (Joost Prinsen) in een auto met caravan aangereden. Hij vraagt Peter waar Felix is en vertrekt weer. Kerkplein met de Dorpskerk in Abcoude. De glashandel is nummer 32, tegenwoordig kerkelijk centrum 't Hoogt.


 
Het laboratorium van professor Drijfhout (Lex Goudsmit), vader van Felix, bevindt zich in de kelder van hun woning. Het decor werd gebouwd in de Cinetone Studio's in Amsterdam. In de film is het laboratorium meerdere keren te zien.


 
Alfons belt aan bij het huis van de familie Drijfhout, in de film Alexanderstraat 4. Als er niemand opendoet probeert hij de achterdeur. Domeinweg 4 in Hilversum. De villa en de straat zijn meerdere keren in de film te zien.


 
Peter droomt ervan om piloot te zijn. Vliegveld Teuge, tegenwoordig International Airport Teuge.


 
Op straat komt Peter zijn klasgenootje Els (Tanja Smit) tegen die haar hond uitlaat. Anne Franklaan in Bussum.


 
Als de school uit is spreken Peter en Els elkaar op het schoolplein. De school staat naast de Onze Lieve Vrouwe Kerk Onbevlekt Ontvangen, hoek Naarderstraat 106 en Koninginneweg 40 in Hilversum. 


 
Peter droomt ervan de prins te spelen in een toneelvoorstelling. Het Victoriaans Theater, onderdeel van Carrouselpaleis, in de Efteling, Europalaan 1 in Kaatsheuvel. In 1998 werd de naam gewijzigd in Carrouseltheater. 


 
In de tuin van Peter begint de hond van Els opeens te zweven als hij een toverbal heeft gegeten die bestraald is door de zerostraler. Hoek Berlagelaan en Vingboonsstraat in Hilversum.


 
Professor Drijfhout en Felix lopen door een winkelstraat op zoek naar de dief van de zerostraler. Ze worden gevolgd door Alfons, verkleed als agent. Kerkstraat in Hilversum.


 
Ze lopen de Berlagelaan in via de Jacob van Campenlaan in Hilversum.


 
Vanaf de straat zien professor Drijfhout en Felix dat Peter de zerostraler heeft nagemaakt in lego. Opnieuw hoek Berlagelaan en Vingboonsstraat in Hilversum.De volgende dag heeft Alfons zich vermomd als bloemenverkoper, terwijl professor Drijfhout en Felix het huis van Peter in de gaten houden. Opnieuw de Berlagelaan. Alfons staat op de hoek Stalpaertstraat, de uitvinders bij nummer 20.


 
Peter en zijn ouders gaan naar school om hem uit te zwaaien voor het schoolreisje. Freddie (Marcel Majoor), een klasgenoot van Peter, ziet dat zij gevolgd worden door professor Drijfhout en Felix. Nog steeds de Berlagelaan.


 
Ouders zwaaien de bus uit vanaf het schoolplein. Naarderstraat in Hilversum.


 
Als de toverballen in het gangpad op de grond vallen begint de bus te zweven. Opnieuw de Berlagelaan, ter hoogte van de Vingboonsstraat.


 
De professor en Felix zien de bus vliegen en zetten de achtervolging in. Zij worden weer achtervolgd door Alfons. Hoek Hendrik Smitstraat en Vingboonsstraat. De meeste woningen zijn vervangen door nieuwbouw en de speeltoestellen door een plantsoen.


 
Vanuit de lucht zijn diverse plaatsen in Nederland te zien, als eerste een viaduct. Onbekende locatie.De molens bevinden zich in het Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4 in Arnhem.
Deze locatie is ook te zien in Floris.Een rivier en weilanden. Onbekende locatie.


 
Professor Drijfhout en Felix volgen de bus op een tandem. Wiggertsweg in de Eemnesser polder.


 
Ze komen bij een pont over de Eem. Aan de overkant ligt Eemdijk, op de achtergrond is de Westerkerk te zien.


 
De bus zweeft verder boven gemaal Eemnes aan de Eemnesservaart.


 
Twee vrouwen zien de bus voorbij vliegen. Hoek Kerkstraat en Peter van Den Breemerweg in Soest.


 
Het lukt buschauffeur Arie (Piet Römer) om een touw aan de kerktoren vast te maken. Als hij uit de bus is geklommen schiet het touw los. Oude Kerk, Torenstraat 1 in Soest.


 
Vanuit de lucht is een stadje te zien. Onbekende locatie, Soest?


 
Professor Drijfhout en Felix zijn inmiddels bij de kerk aangekomen en halen de buschauffeur naar beneden. Opnieuw Oude Kerk.


 
Alfons Punt is zonder benzine komen te zetten en loopt met een lege jerrycan over straat. Onbekende locatie.


 
De bus begint te zakken en landt op een grasveld in een pretpark. Een boze medewerker (Ton Stelloo) rent richting de bus. Sint Nicolaasplaets in de Efteling. Tegenwoordig bevindt zich hier een plein met de attracties Droomvlucht en Villa Volta.
De Efteling is ook te zien in Oebele en Alles is Familie.


 
Buschauffeur Arie, professor Drijfhout en Felix zijn aangekomen bij de Efteling. Ingang Noord, sinds 1998 opgeheven voor de attractie Vogel Rok.


 
De leraren en de kinderen lopen over het Anton Pieckplein.


 
Peter en Els passeren de put van Vrouw Holle. Ze worden door professor Drijfhout en Felix aangesproken, die denken dat zij de zerostraler hebben gestolen.


 
Peter denkt dat Freddie de zerostraler heeft. 't Gemack, tegenwoordig is deze toiletruime overdekt.


 
Professor Drijfhout en Felix lopen door het Sprookjesbos: De vliegende fakir.


 
Alfons loopt door de speeltuin, in 1990 grotendeels afgebroken voor de attractie het Volk van Laaf.


 
Achtervolgd door de kinderen loopt Alfons het Sprookjesbos in: Doornroosje.


 
De achtervolging gaat verder per stoomtrein langs de omtrek van het park.De kinderen verkleden zich als personages uit het kabouterdorp en weten zo Alfons te vangen.


 
Alles loopt goed af en er is een feest bij het plein voor het Carrouselpaleis waar een nieuwe attractie wordt geopend. Iedereen maakt een ritje in de stoomcarrousel.


 
Rolverdeling  De begintitels vermelden 11 namen, het personage wordt niet genoemd. Marcel Majoor zou als Bart Gabriëlse in meer films en series spelen.
 • Professor Quirinus Drijfhout - Lex Goudsmit
 • Felix Drijfhout - Martin Brozius
 • Alfons Punt - Joost Prinsen
 • Schoolmeester - Allard van der Scheer
 • Buschauffeur Arie - Piet Römer
 • Peter - Maarten van Kruyssen
 • Freddie - Marcel Majoor
 • Els - Tanja Smit
 • Agnes Drijfhout - Rita Corita
 • Schooljuffrouw - Hertje Peeck
 • Directeur van de Efteling - Alexander Pola
 • Medewerker van de Efteling - Ton Stelloo 
 • Moeder van Peter - Henny Alma
 • Boer - Johan te Slaa
 • Glashandelaar - Cok Henneman
 • Bloemenverkoper - Flip Brandon


 
Trivia
 • De opnamen begonnen op 15 juni in de Eemnesser polder en zouden zes weken duren. In totaal waren er 36 draaidagen. 
 • Met een begroting van 450.000 gulden was dit de duurste jeugdfilm tot dan toe gemaakt. De film werd gesponsord door Lego (naast het speelgoed ook het vliegtuig), C&A (Palomino kinderkleding) en Jamin (de toverballen, ijsjes en ander snoepgoed).
 • Hoewel het laatste half uur van de film zich afspeelt in De Efteling wordt de naam geen enkele keer genoemd, er wordt alleen gesproken over een pretpark. Op de aftiteling staat De Efteling wel vermeld.
 • In het jeugdprogramma Weet Je Wel, uitgezonden door de AVRO op 25 december 1976, worden de drie jonge hoofdrolspelers gevolgd tijdens de opnamen van de film.

Uitgave
Deze film is in 2006 op dvd verschenen. Twee jaar eerder hadden liefhebbers van de Efteling in eigen beheer een dvd uitgebracht.
 

Met dank aan Peter de Mooij (Pjotry2) voor diverse locatie-adressen.

Screenshots © Castor Films/Frank van Balen Support BV
 

2 opmerkingen:

 1. leuke pagina!

  groetjes peter de mooij pjotry2

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Peter, dank voor je reactie en voor de diverse locatie-adressen. Hoe heb je deze gevonden? Weet je toevallig ook de ontbrekende locaties (vliegveld, theater, weg met caravan)? Je kunt eventueel ook reageren via het contactformulier linksboven deze pagina.

   Verwijderen