Première 16 maart 1962
Regie Kees Brusse
Productie Polygoon Profilti
Locaties Utrecht, Nieuwkoop, Breda, Bavel, Uden, Den Haag (studio), Hilversum, Laren, Eemnes, Epe
Inhoud Een autodief doodt per ongeluk de eigenaar van de gestolen auto. Hij lijkt ermee weg te komen, totdat hij ontdekt dat de secretaresse van zijn advocaat hem gezien heeft; gebaseerd op de gelijknamige thriller van Joop van den Broek uit 1958.
Screenshots locaties
Secretaresse Annie Holst (Andrea Domburg) verlaat 's avonds het advocatenkantoor waar ze werkt. Aan de overkant van de straat ziet ze Freddie Frese (Guido de Moor) een auto stelen. Later in de film is de straat bij daglicht te zien. In de film Sophiastraat, in werkelijkheid Ramstraat 31 in Utrecht.
Frese brengt de gestolen auto naar autohandelaar Wadman (Joris Diels). Garage De Rooy, Dorpsstraat 25 in Nieuwkoop. Op deze locatie bevindt zich nu een woonwijk.
In de stad koopt Frese een krant en leest dat Lenders (Bernhard Droog), de eigenaar van de auto, in het ziekenhuis ligt. Hij loopt vanaf de hoek Grote Markt en Reigerstraat naar de hoek Torenstraat en Vismarktstraat in Breda.
Frese gaat naar het ziekenhuis maar de hoofdzuster (Jopie Kluun) wil geen informatie geven. St. Ignatiusziekenhuis, Wilhelminasingel 33 in Breda. In 1991 is het ziekenhuis verhuisd naar een andere locatie, in het gebouw zit nu het Florijn College.
Buiten het ziekenhuis wordt Frese opgewacht door Willy van Os (André van den Heuvel). Onbekende locatie.
Frese en Van Os rijden naar de familie van Lenders. Op de achtergrond is de Heilige Maria Hemelvaartkerk, Kloosterstraat 1 in Bavel te zien.
Bij de familie van Lenders aangekomen blijkt dat hij is overleden en niet meer bij kennis is geweest. Onbekende locatie.
Frese gaat naar huis, hij woont boven F. De Bruijn-Claus, een winkel voor toneelkleding en -grime. Deze winkel was ook echt op dit adres gevestigd, Havermarkt 10 in Breda. Tegenwoordig is het een café.
Frese wordt voor autodiefstal veroordeeld tot een celstraf. Koepelgevangenis, Nassausingel 26 in Breda. De gevangenis werd in 2016 definitief gesloten, nu is er onder meer een escape room gevestigd.
Deze locatie is ook te zien in Bankier van het Verzet.
Deze locatie is ook te zien in Bankier van het Verzet.
Bankdirecteur Overhagen (Ko van Dijk) gaat de bank binnen waar tevens zijn woonhuis is gevestigd. Het Witte Huis aan de Markt in Uden. Het gebouw heeft verschillende functies gehad, onder andere als archief van de Burgerlijke Stand. Het werd gesloopt om plaats te maken voor het huidige Gemeentehuis. In de film is het pand meerdere keren te zien.
De meeste binnenopnamen, zoals het huis van het echtpaar Overhagen, werden gemaakt in de Profilti Studio, Boslaan 3 in Den Haag.
Overhagen steekt de Markt over waar een frituurkraam staat, op de achtergrond is een deel van het voormalige raadhuis te zien dat nu een horecabestemming heeft. Een ander deel is te zien als de chauffeur (Sacco van der Made) wegrijdt.
De kermis passeert een spoorwegovergang en arriveert in het dorp. Onbekende locaties.
De kermis wordt opgebouwd. Marktplein in Hilversum, er komen bijna geen herkenningspunten in beeld.
Frese en Van Os hebben een ontmoeting met Hugo Miermans (Guus Verstraete), schiettenthouder op de kermis, in café Moeke. Café Heintje Raven, Kampstraat 18-20 in Hilversum. Tegenwoordig restaurant Puur Smaeck.
Van Os vraagt Hans van den Toorn (Wim van den Heuvel) uit te zoeken hoe de getuige heet en geeft dit door aan Frese. Kloosterkazerne, Kloosterplein 2C in Breda. In het voormalige nonnenklooster zit nu een filiaal van het Holland Casino. Op de achtergrond is de in 1967 gesloopte O.L.V.-Hemelvaartkerk te zien.
Hans neemt Annie mee uit. Ze woont in een pension aan de Burgemeester Passtoorsstraat 3 in Breda. Deze scène werd gefilmd op 20 juli 1961. Speciaal voor de film werd het Mariabeeldje van een andere woning losgeschroefd om te benadrukken dat het verhaal zich in het zuiden van Nederland afspeelt.
Ze wandelen richting de Baronielaan.
Onderweg naar de stad stoppen ze even bij een vijver in Stadspark Valkenberg. Het koperen beeldje 'Fonteinmotief', beter bekend onder de naam 'Manneke Douche', van Arthur Dupon werd in 1980 gestolen. Het is nooit teruggevonden. Het beeld was een kopie, het origineel staat in Antwerpen.
Ze gaan eten bij een café-restaurant. Onbekende locatie.
De scènes op de kermis bij nacht werden opgenomen op de Brink in Laren (NH). Er komen geen herkenningspunten in beeld.
Hans en Annie lopen terug naar huis langs het park. Zwaanstraat in Breda, naast Stadspark Valkenberg. De straat bestaat sinds 1995 niet meer.
Na de bankoverval vlucht Van Os met brandkastkraker Bertje de Gast (Kees Brusse). Ze rijden tegen de auto van de chauffeur die eerder in de film te zien was. Wakkeredijk in Eemnes. In de nacht van donderdag 6 juli op vrijdag 7 juli 1961 werd het auto-ongeluk gefilmd.
Frese verbergt zich in een treinwagon. Spoorwegstation van Epe. Het stationsgebouw is in januari 1969 afgebroken, het station was al in 1950 gesloten.
Rolverdeling De begintitels vermelden 17 namen "e.v.a.", de rol wordt niet genoemd.
- Freddie Frese - Guido de Moor
- Willy van Os - André van den Heuvel
- Bankdirecteur Overhagen - Ko van Dijk
- Annie Holst - Andrea Domburg
- Miep Overhagen - Mieke Verstraete (tevens scenario)
- Autohandelaar Anton Wadman - Joris Diels
- Schiettenthouder Hugo Miermans - Guus Verstraete (tevens scenario)
- Frietkraamhoudster Fien - Hetty Blok
- Hans van den Toorn - Wim van den Heuvel
- Rechter-commissaris - Lo van Hensbergen
- Mr. H.S. Prins - Cruys Voorbergh
- Moeke - Jet van Dijk-Riecker *
- Echtgenote van Miermans - Netty Hart
- Bertje de Gast - Kees Brusse (tevens regie en scenario)
- Chauffeur D.A. Peypers Transporten - Sacco van der Made
- Rob van Beek - Luc van Gent *
- Kassier Van Dun - Jan Hundling
- J.H. Lenders, eigenaar gestolen auto - Bernard Droog
- Sjakie - Leen Jongewaard
- Hoofdzuster - Jopie Kluun
- Rechercheur in Breda - Onno Molenkamp
- Rechercheur in Ulvenhout - Frans Kokshoorn
- Serveerster poffertjeskraam - Mariëtte Flink
- Kermismedewerkers - Jan Lemaire, André Carrell, Gerrit Lindenberg, Jan Blok, Jip Sterman (tevens assistent opnameleider)
* Van deze acteurs weet ik niet zeker of het personage juist is, de acteurs worden genoemd bij de begintitels.
Trivia
- De opnamen begonnen op 27 april 1961 in Hilversum en eindigden in Breda waar de filmploeg vanaf 13 juli twee weken verbleef.
- De eerste opnamedag in Uden was op 23 mei 1961. Rini de Groot maakte destijds enkele foto's en plaatste deze op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum.
- De Volkskrant berichtte op 15 mei dat er een dag eerder opnamen waren gemaakt in de Kalverstraat in een winkel waar Overhagen zilveren lepeltjes voor zijn vrouw koopt en Frese naar een winkel in miniatuurtreinen gaat. De kassière werd gespeeld door Teddy Schaank en ook Luc van Gent zou in deze scène meespelen. Op de dvd staat een fotogalerij met een foto van deze scène die in de film niet te zien is.
- Diverse makers zijn of waren familie van elkaar: Kees Brusse en Mieke Verstraete waren destijds met elkaar getrouwd. Ze schreven het scenario met Guus Verstraete, de broer van Mieke. Mariëtte Flink is de dochter van Mieke Verstraete uit een eerder huwelijk. Jet van Dijk-Riecker is de moeder van Ko van Dijk, die getrouwd was met Teddy Schaank. De muziek werd gecomponeerd door Cor Lemaire, acteur Jan Lemaire is zijn vader.
André van den Heuvel en Wim van den Heuvel zijn geen familie van elkaar. - De galapremière van de film op 15 maart 1962 in het Citytheater in Amsterdam werd bijgewoond door koningin Juliana.
Uitgave
De film is in 2008 op dvd uitgebracht in de reeks Nederlandse Filmklassiekers van het Filmmuseum.
Screenshots © Kolmio Media
Geen opmerkingen:
Een reactie posten