17 december 2020

1958 Jenny



Première  21 februari 1958
Regie  Willy van Hemert
Productie  Standaardfilms Productie Maatschappij N.V. Amsterdam
Locaties  Amsterdam, Ouderkerk aan de Amstel, Schiphol, Amstelveen

Inhoud  Een 18-jarige studente kunstgeschiedenis en fervent roeister raakt ongewenst zwanger. Als haar verloofde weinig begrip toont besluit ze zonder hem verder te gaan.




 
Screenshots locaties
Kunsthandelaar Ed van Rijn (Maxim Hamel) keert terug van een reis naar Tokio. Vanuit het vliegtuig ziet hij de Prinsengracht met de Westerkerk in Amsterdam en vervolgens een damesacht waarvan zijn vriendin Jenny Roders (Ellen van Hemert) deel uitmaakt. De roeiboot passeert de brug over de Amstel, onderdeel van de N522, in Ouderkerk aan de Amstel.



Vanaf de Ouderkerkerdijk geeft coach Greet (Andrea Domburg) instructies aan de damesacht. Aan de andere kant van de rivier ligt Amsteldijk Noord. Ze passeren nummer 35 en daarna 37. Dit landhuis is de ouderlijke woning van Ed.



Op de achtergrond is molen De Zwaan aan Binnenweg 2 te zien. De molen komt later in de film nogmaals in beeld als Ed op zijn scooter wegrijdt.



Ed landt op luchthaven Schiphol. In deze scène zijn Maxim Hamel en Winnifred Bosboom (als stewardess) samen te zien, destijds waren ze met elkaar getrouwd.



Ed komt aan bij de villa van zijn ouders en wordt begroet door zijn moeder (Nell Knoop). Amsteldijk Noord 37 in Ouderkerk aan de Amstel.


 
Ed haalt Jenny op na haar training. 'Roeivereeniging Willem III', Jan Vroegopsingel 8 in Amsterdam. De roeivereniging bestaat nog altijd.


 
Jenny en Ed stoppen bij de praktijk van gynaecoloog Henk Ebeling (Kees Brusse) waar Ed mee bevriend is. Oranje Nassaulaan 17 in Amsterdam.
Locatie herkend door Eric van den Akker.


 
Aan het begin van de avond maken Ed, Jenny en enkele gasten (waaronder een accordeonist) een vaartocht door Amsterdam op de boot van dr. Ebeling. Te zien zijn onder andere theater Carré, de Magere Brug, de Montelbaanstoren, West-Indische Huisbrug (Brug 17) en de Kaasmarktsluis (Brug 32). De foto's zijn gemaakt op 20 en 21 juli 2021.
De Magere Brug is ook te zien in Nederlands in Zeven LessenOp de Hollandse ToerThe Love Boat en Ted Lasso.
De Montelbaanstoren is ook te zien in Nederlands in Zeven Lessen, The Love Boat en Alles is Familie.



's Avonds gaat het gezelschap op stap in Amsterdam. De neonreclames bevinden zich aan het Leidseplein. 


 
De nachtclub Carrousel bevond zich aan Thorbeckeplein 20, op dit adres bevindt zich nu feestcafé Woody's. De foto is gemaakt op 21 juli 2021.



Jenny loopt naar huis waar ze samen met haar vader (Ko van Dijk) woont. Het huis is enkele keren in de film te zien, telkens 's nachts. Herengracht 532 in Amsterdam. De foto's zijn gemaakt op 21 juli 2021.



Binnenopnamen werden gemaakt in de Cinetone Studio's in Amsterdam.



De volgende dag gaat Jenny naar de roeivereniging, opnieuw Willem III. 


 
Ed gaat langs bij Henk in het ziekenhuis. Laboratorium voor de Gezondheidsleer, Ingang Oosterpark, Mauritskade 75 in Amsterdam. Tegenwoordig is hier hotel Generator Amsterdam gevestigd.
Locatie herkend door Eric van den Akker.



Vervolgens gaat Ed naar het Rijksmuseum waar Jenny een rondleiding krijgt langs oude meesters. In de film zijn de schuttersstukken 'Nachtwacht' (1642) van Rembrandt van Rijn en 'Schutters van wijk VIII in Amsterdam onder leiding van kapitein Roelof Bicker' (ca. 1640-1643) van Bartholomeus van der Helst te zien. De foto is gemaakt op 24 februari 2023.
Deze locatie is ook te zien in 10.32 en Sense8.


 
De volgende dag ontmoeten de twee elkaar bij het Concertgebouw, Concertgebouwplein 10 in Amsterdam.


 
Een teleurgestelde Jenny zit op een bankje in het Vondelpark en wordt door een klein meisje aangesproken.


 
Ed probeert Jenny te bellen vanuit een telefooncel voor het Centraal Station. De foto is gemaakt op 20 juli 2021.



Schiphol is opnieuw te zien als Ed naar New York wil vertrekken maar wordt tegengehouden door Jenny's vriendinnen van de roeivereniging.


 
De regatta vindt plaats op de Bosbaan, een roeibaan in het Amsterdamse Bos, Amstelveen.




Rolverdeling  De begintitels vermelden acht namen "e.v.a.", de rol wordt niet genoemd. De muzikanten, die zichzelf spelen, worden apart vermeld.
  • Jenny Roders - Ellen van Hemert
  • Ed van Rijn - Maxim Hamel
  • Greet Reinders, coach van de damesacht - Andrea Domburg
  • Dr. Henk Ebeling - Kees Brusse
  • John Roders, vader van Jenny - Ko van Dijk
  • Mevrouw Gonzales - Teddy Schaank
  • Kees, de botenknecht - Bert van der Linden
  • Mevrouw van Rijn, moeder van Ed - Nell Knoop
  • Stewardess - Winnifred Bosboom
  • Verpleegster - Yda Andrea 
  • Zangeres - Corry Brokken (zichzelf)
  • Violist - Sem Nijveen (zichzelf)
  • Begeleiding zangeres - Quintet van Sem Nijveen (zichzelf)
  • Orkestleider - Max Woiski (zichzelf)
  • Orkest - West-Indisch orkest (zichzelf)




Trivia
  • De opnamen begonnen op 27 augustus 1957 en zouden zes weken duren. Bij de eerste opnamedag was er nog geen acteur bekend voor de rol van Ed van Rijn. 
  • De film is een herverfilming van de Duitse speelfilm Acht Mädels im Boot uit 1932. Tegelijkertijd werd er ook een Duitse versie opgenomen met gedeeltelijk dezelfde Nederlandse acteurs.
  • Dit was de eerste Nederlandse speelfilm in kleur. De eerste scène is nog in zwart-wit, de roeiboot vaart onder een brug en komt er in kleur weer uit.
  • In het oorspronkelijk scenario was Ed van Rijn steward bij de KLM. Toen de luchtvaartmaatschappij las dat zijn personage ongehuwd een meisje zwanger maakt en haar daarna verlaat wilde men niet aan de film meewerken. Omdat er ook scènes op Schiphol gedraaid zouden worden werd het scenario aangepast.
  • Hoofdrolspeelster Ellen van Hemert is de dochter van regisseur Willy van Hemert. Voor beiden zou Jenny hun enige speelfilm zijn. Willy van Hemert regisseerde en/of schreef wel tal van televisieproducties, waaronder De Toverspiegel (1951, eerste landelijke uitzenddag Nederlandse televisie), De Kleine Waarheid (1970), Bartje (1972) en Dagboek van een Herdershond (1977).
  • In nachtclub Carrousel treden Max Woiski met het West-Indisch orkest en Corrie Brokken met het Quintet van Sem Nijveen op. In 1957 had Corry Brokken, begeleid door Sem Nijveen op viool, het Eurovisie Songfestival gewonnen met het door regisseur Willy van Hemert geschreven lied "Net als toen". Het lied dat zij in de film zingt, "Weet je nog", is eveneens door hem geschreven. Het werd op single uitgebracht, net als de muziek van Max Woiski.






 
Uitgave
De film is in 2007 op dvd uitgebracht in de reeks Nederlandse Filmklassiekers van het Filmmuseum.
 

Screenshots © Standaardfilms Productie Maatschappij
 

2 opmerkingen:

  1. Het ziekenhuis waar Henk Ebeling (Kees Brusse) werkt, is het voormalige Laboratorium voor de Gezondheidsleer. Het gebouw bevindt zich in het Oosterpark in Amsterdam, Mauritskade 57.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de aanvulling, de tekst is inmiddels aangepast.

      Verwijderen