9 januari 2022

1974 De 5 van de 4-Daagse




 
Première  10 oktober 1974
Regie  René van Nie
Productie  Burgwalfilms B.V.
Locaties  Leeuwarden, Amsterdam, Mook, Nijmegen, Doorn, Elst, Bemmel, Oosterhout, Grave, Berg en Dal

Inhoud  Bij wijze van experiment mogen vijf gedetineerden uit het huis van bewaring in Leeuwarden de 4-daagse van Nijmegen lopen. Er gaan geen bewakers mee.



 
Screenshots en foto's locaties
In de kantine van de gevangenis wijst de gevangenisdirecteur (Steye van Brandenberg) vijf gedetineerden aan die de Nijmeegse 4-daagse gaan wandelen. Onbekende locatie, interieur van de gevangenis in Leeuwarden?


 
De gevangenisdirecteur heeft vooraf nog een gesprek met Pieter van Veen (René van Asten) die vastzit vanwege een kunstroof. Onbekende locatie, kantoor van de gevangenis in Leeuwarden?


 
In een flashback is te zien hoe kunsthandelaar Vos (Jerry Brouer) en zijn Engelse vriendin Marcia Stroud (Jessica Benton) zijn Amsterdamse kunsthandel verlaten. Kunstcentrum Amsterdam, Nieuwezijds Voorburgwal 146 in Amsterdam, tegenwoordig een fietsenwinkel. 
Locatie herkend door Frank van den Berg, hij maakte de foto op 26 mei 2022.



Pieter ziet hen wegrijden. Hij staat ter hoogte van de Mosterdpotsteeg die naar de Spuistraat leidt.
Locatie herkend door Frank van den Berg, hij maakte de foto op 26 mei 2022.



Naast Pieter van Veen zullen Henri Kater (Arnie Breeveld), Cor Hoeding (Jon Bluming), Johan Everhardt (Jan Blaaser) en ome Dirk (Johnny Kraaykamp) de 4-daagse gaan lopen. Ze oefenen in het wandelen op de binnenplaats van de gevangenis. Later worden ze uitgezwaaid door de gevangenisdirecteur en zijn assistent (Wim Poncia). Huis van Bewaring, Blokhuisplein 40 in Leeuwarden. Het gebouw dateert uit 1877. In december 2007 sloot de gevangenis, tegenwoordig is het gebouw een cultuurcentrum.
Deze locatie is ook te zien in De Overval.


 
Het busje met de vijf wandelaars arriveert bij hun slaapplek. Op de slaapzaal leren ze twee andere wandelaars kennen, de heren Halsman (Leen Jongewaard) en Hulskemper (Onno Molenkamp). Sint Gabriëlcollege, Rijksweg 36 in Mook. Tegenwoordig is het internaat een woonzorgcomplex onder de naam Maasstaete.




Het vijftal zit aan het water. Middelweerd in Mook, op de achtergrond is de spoorbrug over de Maas te zien.


 
Pieter lift naar Amsterdam. Waalbrug in Nijmegen, op de achtergrond is de voormalige uitkijktoren Belvédère te zien. De omgeving van de brug is helemaal veranderd. De foto is gemaakt op 6 februari 2022.
Deze locatie is ook te zien in A Bridge Too Far.



In Amsterdam gaat Pieter naar het huis van Marcia Stroud (Jessica Benton), zij heeft haar woning onderverhuurd. De nieuwe bewoonster (Josee Ruiter) geeft hem haar nieuwe adres. Reguliersgracht 112 in Amsterdam.


 
Marcia blijkt in een kasteel samen te wonen met de kunsthandelaar. Kasteel Moersbergen, Moersbergselaan 17 in Doorn. Later in de film is het gebouw ook bij daglicht te zien.


 
De eerste dag van de 4-daagse. Dorpsstraat in Elst, de wandelaars passeren de Sint Werenfriduskerk en op de achtergrond is de Grote Kerk te zien.


 
De wandelaars lopen langs de rivier, op de achtergrond is Nijmegen te zien. Waaldijk in Bemmel. De foto is gemaakt op 6 februari 2022.
Deze locatie is ook te zien in A Bridge Too Far.



Cor wil tijdens het wandelen meer weten van Pieter over de kunstroof. Onbekende locatie.


 
Halsman en Hulskemper komen in de stad aan. Van Welderenstraat in Nijmegen. De foto is gemaakt op 28 maart 2022.


 
De vijf gedetineerden lopen Oosterhout uit. Dorpsstraat in Oosterhout, op de achtergrond is de Leonarduskerk te zien.


 
Onderweg wordt er uitgerust in een tuin langs het parcours. Onbekende locatie.


 
Vos gaat langs bij kunstvervalser Freddy (Siem Vroom) die een 'Modigliani' heeft geschilderd. Onbekende locatie.


 
Bij aankomst in de stad worden de vijf wandelaars begroet door een promotieteam van Bergasol zonnecrème. Eén van de hostessen (Rika Ramsey) kust Henri. Waalkade in Nijmegen met op de achtergrond de Waalbrug. De foto's zijn gemaakt op 28 januari 2022.
Deze locatie is ook te zien in A Bridge Too Far.



Wandelaars vanuit de lucht gezien. John S. Thompsonbrug en de N324 in Grave.


 
De journaliste (Patricia Orlow) die eerder een lift gaf aan Pieter zit met twee collega's op een terras. Zie biedt hem opnieuw een lift aan. Onbekende locatie.


 
Pieter wacht op de journaliste, Henri wil hem tegenhouden om weer naar Amsterdam te gaan. Opnieuw Waalbrug in Nijmegen. De foto is gemaakt op 6 februari 2022.



De journaliste komt aan op de redactie van de krant. Onbekende locatie.


 
De tweede dag van de 4-daagse. De wandelaars houden een rustpauze. Onbekende locatie.


 
Nadat hij van Freddy van de kunstvervalsing heeft gehoord chanteert zijn vriend Hansje (Jack Horn) Vos. Ze ontmoeten elkaar in bar Incognito, Kerkstraat 59 in Amsterdam. Op dit adres bevindt zich nu een Mexicaans restaurant.


 
De volgende rustpauze is bij de Neerbosschebrug over het Maas-Waalkanaal tussen de wijken Neerbosch en Lindenholt in Nijmegen. Omdat het kanaal werd verbreed werd de brug in 1980 afgebroken en vervangen door een nieuwe brug.


 
Halsman nodigt ome Dirk uit om te gaan kijken naar een optreden van Corry Konings. Café d'n Hertog, Hertogstraat 5 in Nijmegen. Na een schietincident in 2014 werd het café gesloten, tegenwoordig is hier eetcafé en wasserette De Wit Wasserij gevestigd.


 
In een meer ontdekt een visser het lijk van Hansje. Onbekende locatie.


 
De derde dag van de 4-daagse. Ome Dirk heeft het zwaar. Zevenheuvelenweg in Groesbeek.


 
Marcia brengt een koffer met juwelen naar het bagagedepot op het station die even later door Freddy wordt opgehaald. Centraal Station Amsterdam.


 
De wandelaars houden een rustpauze bij een boerderij. Zevenheuvelenweg 48 in Berg en Dal.


 
Terwijl Halsman en Hulskemper biljarten belt Everhardt in een café met Vos en doet zich voor als mogelijke klant. Onbekende locatie.


 
Marcia gaat naar Bistro Bourgogne waar ze een ontmoeting zal hebben met Vos en Everhardt. Esso Motor Hotel, De Boelelaan 2 in Amsterdam. Het hotel is tegenwoordig een vestiging van Holiday Inn, het restaurant heet nu Vermont.


 
Als de journaliste erachter is gekomen dat de vijf wandelaars gedetineerden zijn ontvoeren ze haar naar een sekstheater. De volgende dag ziet ze naaktfoto's van zichzelf in de vitrine hangen. Oudezijds Voorburgwal 88 in Amsterdam. In 1975 werd op nummer 90 de eerste vestiging van coffeeshop The Bulldog geopend, op nummer 88 bevindt zich The Bulldog Brandstore, een winkel met merchandise.
De foto's zijn gemaakt door Frank van den Berg op 26 mei 2022.




De laatste dag van de 4-daagse. Pieter loopt op de andere wandelaars vooruit. Onbekende locatie.


 
De wandelaars bereiken de finish. Sint Annastraat in Nijmegen, tijdens de 4-daagse omgedoopt tot Via Gladiola. De toren op de achtergrond is van Concertgebouw De Vereeniging. De foto's zijn gemaakt op 26 maart 2022.


 
Net na Pieter bereiken ook de vier andere wandelaars het eindpunt. Keizer Karelplein in Nijmegen. De foto is gemaakt op 26 maart 2022.


 
Rolverdeling  De begintitels vermelden 26 namen. Bij de eerste vijf namen komt de acteur ook in beeld.
  • Hendrik "Henri" Kater - Arnie Breeveld
  • Cornelis "Cor" Hoeding - Jon Bluming (tevens gevechtsarrangeur)
  • Johannes "De directeur" Everhardt - Jan Blaaser
  • "Ome" Dirk Nagtegaal - Johnny Kraaykamp
  • Pieter van Veen - René van Asten
  • Marcia Stroud - Jessica Benton
  • Wandelaar Halsman - Leen Jongewaard
  • Wandelaar Hulskemper - Onno Molenkamp
  • Onderhuurster - Josée Ruiter
  • Freddy - Siem Vroom
  • Kunsthandelaar Vos - Jerry Brouer
  • Journaliste - Patricia Orlow
  • Hansje - Jack Horn
  • Gratema, assistent van de gevangenisdirecteur - Wim Poncia
  • Pater - Paul Meyer
  • Gevangenisdirecteur - Steye van Brandenberg
  • Hostess - Rika Ramsey
  • Corry Konings - Corry Konings (zichzelf)
  • Engelse wandelaars - Will Gordon, Marty Swift, John Dunn-Hill
  • Cipier - Tom Jansen
  • Hoofdredacteur - René van Nie (tevens regisseur, scenarioschrijver en producent)
  • Overige rollen - Willem Smit, Ben Smit, Chris de Bruyn (tevens make up), Klaas Buitenhuis


 
Trivia
  • De opnamen vonden plaats van 25 juni tot en met 24 juli 1974. De 4-daagse vond dat jaar van 16 tot en met 19 juli plaats. De ruim 13.000 wandelaars kregen een stencil met het verzoek zich zo gewoon mogelijk te gedragen en de acteurs niet te hinderen.
  • Beginnend acteur Arnie Breeveld kreeg zijn rol nadat hij op 4 september 1973 het spelprogramma Eén van de Acht had gewonnen. De uitzending stond in het teken van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Juliana en werd bijgewoond door de koninklijke familie. Breeveld las een eigen gedicht voor over de koningin.
  • De rollen van de journaliste en de hostess zouden oorspronkelijk worden gespeeld door Josine van Dalsum en Leontien Ceulemans. Nadat aan het scenario enkele naaktscènes waren toegevoegd trokken zij zich terug.
  • Herman van Veen was in het begin betrokken bij het scenario en als mogelijke hoofdrolspeler. Uit dank gaf regisseur René van Nie het personage Pieter de achternaam van Van Veen.
  • De hoofdredacteur zou oorspronkelijk worden gespeeld door Eli Asser. Om een onbekende reden ging dat niet door en speelde René van Nie zelf deze rol.
  • Een scène met Sacco van der Made als verkoper op het Waterlooplein in Amsterdam kwam te vervallen.
  • Na afloop van de opnamen in de gevangenis traden Johnny Kraaykamp en Jan Blaaser op 11 juli 1974 belangeloos op voor de gedetineerden.
  • In de scène waarin Jan Blaaser een kaarttruc doet zijn de handen te zien van Richard Ross, destijds wereldkampioen goochelen.
  • Muziek uit de film van Pieter Verlinden verscheen op langspeelplaat. Hierop staat niet het lied "Breng mij nog eenmaal naar huis" dat Corry Konings in de film zingt en apart op single werd uitgebracht.


 
Uitgave
De film is in 2004 op dvd uitgebracht als De Vijf van de Vierdaagse.
 

Screenshots © Burgwalfilms B.V./René van Nie
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten