Première 8 februari 1984
Regie Ruud van Hemert
Productie Chris Brouwer & Haig Balian
Locaties Nederland Breda, Zeist, Huis ter Heide
Locatie België Brasschaat
Inhoud De ouders en vier kinderen uit een gezin leven voortdurend in een staat van oorlog met elkaar. Als zelfs het leger wordt ingeschakeld escaleert de situatie volledig.
Screenshots locaties
John Gisberts (Peter Faber) is helikopterpiloot en vliegt over zijn villa om zijn echtgenote Danny (Geert de Jong) en vier kinderen in de gaten te houden. Dr. Batenburglaan 157 in Breda. Het huis, dat gedurende de hele film te zien is, stond destijds leeg. In 2016 werd de inmiddels gerenoveerde villa na vier jaar te koop hebben gestaan verkocht. Op YouTube staat een kort filmpje uit 2017 waarin de film met de huidige situatie wordt vergeleken.
Danny rijdt naar de tennisvereniging die dezelfde naam als de legerbasis heeft, Vandenburg. Opnieuw Dr. Batenburglaan in Breda. Het huis op de achtergrond is nummer 173, de ingang van de tennisvereniging nummer 169 (hier bevindt zich geen tennisbaan).
De tennisbaan ligt in de bossen. Danny heeft net als haar dochter Madelon (Akkemay) een oogje op tennisleraar Dennis (Erik Koningsberger). Onbekende locatie.
Na ze te hebben bedwelmd rijdt Thijs (Frank Schaafsma) zijn bewusteloze ouders naar een plek in het bos. Onbekende locatie.
Noodgedwongen verblijven John en Danny in een hotel. Onbekende locatie. De acteurs verbleven in Novotel, Dr. Batenburglaan 74 in Breda (zelfde straat als de villa), is het hotel ook als filmlocatie gebruikt?
De vier kinderen rijden ’s nachts over de snelweg en worden achtervolgd door hun ouders. Onbekende locatie.
Bij een viaduct vinden wegwerkzaamheden plaats. De auto van de kinderen rijdt om de bouwput heen, de auto van de ouders rijdt erin. De A28 bij Zeist ter hoogte van de afslag richting Den Dolder. Het viaduct is de Zandbergenlaan/N328.
Uit het geasfalteerde wegdek steekt het vlaggetje van de auto. De A28 bij Huis ter Heide. Het viaduct is de Huis ter Heideweg. Deze locatie ligt ongeveer 40 meter verder van het viaduct dat ’s nachts te zien is. Volgens een lid van het Wegenforum was de A28 ten tijde van de opnamen in aanbouw. In oostelijke richting werd de weg geopend op 30 oktober 1985, in westelijke richting op 29 oktober 1986.
Rolverdeling De aftiteling vermeldt 13 acteurs en de naam van het personage. Niet alle rollen worden genoemd. Drie mensen hebben als achternaam Somer, het is niet bekend of zij familie zijn en of dit hun echte achternaam is.
- Madelon Gisberts - Akkemay
- John Gisberts - Peter Faber
- Danny Gisberts - Geert de Jong
- Thijs Gisberts - Frank Schaafsma
- Jan-Julius Gisberts - Pepijn Somer
- Valentijn Gisberts - Olivier Somer
- Pete Stewart - Rijk de Gooyer
- Dennis - Erik Koningsberger, Cees Stolk (zangstem)
- John Wyatt - Erik van Riet
- Bewakers Denneheuvel - Esgo Heil, Cees van Oyen, Rolf Weber
- Verpleegster Denneheuvel - Sue Ellen Somer
Trivia
- De opnamen vonden plaats in juli en augustus 1983.
- Regisseur en scenarioschrijver Ruud van Hemert was vader van vier zonen waarvan er twee Jan-Julius en Valentijn heten.
- Tanja Jess deed auditie voor de rol van Madelon.
- Het lied “Houdt ze echt niet meer van mij” dat Dennis zingt is een bewerking van het nummer van “He don't love me anymore” van Fay Lovsky. Willeke Frima schreef de Nederlandse tekst, het wordt gezongen door Cees Stolk.
- Twee jaar later kreeg de film een vervolg, Mama is Boos!.
- In augustus 1992 werd aangekondigd dat de film door Movies TV zou worden bewerkt tot een televisieserie (“de Nederlandse Married with Children”, aldus directeur Evert van den Bos) waarvoor Allard Schreuder de teksten zou schrijven. Het project werd niet gerealiseerd, net als eerdere plannen voor een Amerikaanse remake van de film.
- In 2012 bracht het Nederlands Film Festival de acteurs weer bij elkaar, zie de reportage op het YouTube-kanaal van de VPRO.
- Ter gelegenheid van het 30 jarige bestaan van de film werd op 5 november 2014 een nieuwe digitale print vertoond in Het Ketelhuis in Amsterdam. Tevens werd de autobiografie De Bruut van Ruud van Hemert (1938-2012) postuum gepresenteerd.
- Peter Faber herinnerde zich in De Volkskrant bij deze gelegenheid hoe Van Hemert de twee jonge kinderen regisseerde. Als ze moesten schrikken, schreeuwde hij op tien centimeter afstand door een megafoon: “Die kinderen schrokken zich soms echt het lazarus. Let er maar op: in een scène kwak ik de kinderen op de kast en dan zie je dat een van hen een pisvlek in zijn broek heeft”.
- In 2023 ging fotograaf Mark Uyl samen met acteur Frank Schaafsma terug naar de villa in Breda en de vliegbasis in Brasschaat. Het ruim 20 minuten durende verslag Schatjes! Behind the story kan bekeken worden op YouTube. Frank Schaafsma overleed op 18 mei 2024 op 59-jarige leeftijd.
- Omdat het Nederlandse leger niet wilde meewerken aan de film werden de scènes op de legerbasis gefilmd op de Belgian Army Aviation School in Brasschaat, België, onder de naam Vliegbasis Vandenberg. Deze locatie was jaren later ook te zien in Sonny Boy.
Uitgave
De film is in 2009 op dvd uitgebracht in de reeks Hollandsch Glorie.
Screenshots © Movies Film Productions BV
Geen opmerkingen:
Een reactie posten