20 februari 2022

1936 Komedie om Geld




 
Première  30 oktober 1936
Regie  Max Ophüls
Productie  Will Tuschinski-Cinetone Productie Mij
Locaties  Amsterdam, Schiphol

Inhoud  Een bankbediende verliest een grote som geld. Na te zijn ontslagen krijgt hij een baan aangeboden als directeur van een dubieuze beleggingsmaatschappij, niet wetende dat zijn nieuwe werkgever er vanuit gaat dat hij het verloren geld in bezit heeft.



 
Screenshots en foto's locaties
Ferdinand Jansen (Matthieu van Eysden) staat op de kade en verkoopt zijn hondje voor tien gulden aan een echtpaar op een terras in het water. Trap aan de Amsteldijk, vlak naast de Berlagebrug, naar de lager gelegen Jachthaven Berlage. Er bevindt zich geen drijvend caféterras (meer).
Locatie herkend door Frank van den Berg, hij maakte de foto's op 26 mei 2022.


Na de koop rent hij weg over de gracht en fluit zijn hond die achter hem aan komt. Krom Boomssloot en Kleersloot in Amsterdam. Op de achtergrond is de Dijkstraat te zien. Het 18de eeuwse hoekhuis werd na de film herbouwd.
De foto is gemaakt door Frank van den Berg op 26 mei 2022.



Ferdinand en zijn hond rennen de stad uit waar zijn zwager Karel Brand (Herman Bouber) zit te vissen. Waarschijnlijk de Kruislaan in Amsterdam, ter hoogte van voetbalclub ASV Wartburgia. Op de achtergrond is Rath & Doodeheefver behangfabriek, Duivendrechtsekade 54 in Amsterdam te zien.
De behangfabriek, in 1983 gesloopt, is ook te zien in De Lift.


 
Nadat hem de toegang tot de Continent Bank waar Karel werkt wordt geweigerd vraagt Ferdinand een jongen om een boodschap over te brengen. Als de jongen bij een fruit en delicatessenwinkel naar binnenkijkt staat op de ruit J. Seeger, dat is niet te zien als hij wordt aangesproken. Is één van de twee winkels een decor? Onbekende locatie.


 
Op het briefje vraagt Ferdinand aan Karel om naar de Groenburgwal in Amsterdam te komen. Ze ontmoeten elkaar voor nummer 46. De brug is de Staalmeestersbrug (Brug 227).
De foto's zijn gemaakt door Frank van den Berg op 26 mei 2022.



De Staalmeestersbrug is niet vernoemd naar het gelijknamige schilderij van Rembrandt maar naar de nabijgelegen Saaihal. Hier werden in de 17e eeuw textielstalen gekeurd door staalmeesters, waarvan er enkelen door Rembrandt geportretteerd werden.
De foto is gemaakt door Frank van den Berg op 26 mei 2022.



Ferdinand gaan naar het huis van Karel maar hij is niet thuis. Hij wordt vanaf een brug geroepen door zijn nichtje Willy (Rini Otte), dochter van Karel. Zij heeft zojuist haar diploma gymnastieklerares ontvangen. Krom Boomssloot 26 en de Armeensebrug (Brug 293); in de film wordt als adres Leidschegracht genoemd.
De foto's zijn gemaakt door Frank van den Berg op 26 mei 2022.




Als hij hoort dat de politie het huis van Karel doorzoekt holt Ferdinand weg. Opnieuw Krom Boomssloot. In de jaren 70 zijn veel woningen gesloopt ten behoeve van de metro.
De foto is gemaakt door Frank van den Berg op 26 mei 2022.



Na verhoor wordt Karel vrijgelaten en loopt over straat. Hoek Binnenkant en Kalkmarkt in Amsterdam. Hij passeert draaiorgel De Pod, in 1935 gebouwd opdracht van de Amsterdamse orgelverhuurder Willem van Jaaren. Het draaiorgel bestaat nog altijd en staat nu in het Draaiorgelmuseum in Haarlem.


 
Als Willy gymnastiekles geeft aan een groep kinderen in een park wordt ze weggeroepen. Onbekende locatie.


 
Willy gaat solliciteren als kindermeisje maar wordt weggestuurd als men ontdekt wie haar vader is. Onbekende locatie.


 
Karel krijgt een hoge functie aangeboden bij beleggingsmaatschappij IFI. Alle binnenopnamen, waaronder zeer fraaie decors van IFI, het huis van Karel en de rechtbank, werden gemaakt in de Cinetone Studio's, Duivendrechtsekade 85 in Amsterdam.


 
Willy gaat naar Lausanne in Zwitserland. Ze vertrekt per vliegtuig vanaf luchthaven Schiphol. Het vliegtuig 'Toekan' van de KLM uit 1935 werd in 1940 door de Duitse luchtmacht gevorderd en verongelukte later dat jaar.


 
Willy maakt een boottocht op het meer van Genève. Onbekende locatie.


 
Bij een pompstation leert Willy een jongeman kennen. Onbekende locatie, de bergen lijken decor.


 
Na een ruzie met haar vader gaat Willy met haar verloofde (die naamloos blijft) naar het huis van Ferdinand. Onbekende locatie.


 
Iedereen haast zich naar het gerechtshof als blijkt dat Karel onschuldig is. Aquariumgebouw van Artis, Plantage Middenlaan 53 in Amsterdam.
Locatie herkend door Frank van den Berg.


 
Karel wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Huis van Bewaring, Havenstraat 6 in Amsterdam. In 2013 werd de gevangenis definitief gesloten en verkocht aan de huidige eigenaar, The British School of Amsterdam.


 
Rolverdeling  De begintitels vermelden vijf namen, bij de eerste vier staat ook de naam van het personage. Er hebben echter veel meer acteurs meegespeeld, de overige namen zijn onder andere afkomstig uit het Acteurs- en kleinkunstenaarslexicon. Diverse beschrijvingen noemen Corry Vonk als acteur, ik heb haar niet in de film kunnen ontdekken.
  • Karel Brand - Herman Bouber
  • Willy Brand, zijn dochter - Rini Otte
  • Ferdinand Jansen, zijn zwager - Matthieu van Eysden
  • Directeur Moorman - Cor Ruys
  • Explicateur - Edwin Gubbins Doorenbos
  • Butler - Hans van Meerten
  • Willy's verloofde - Arend Sandhouse
  • Man bij kegelbaan - Lau Ezerman
  • Medewerker IFI - Richard Flink 
  • Overige rollen - Gerard Doting, Christine van Meeteren, Gerard Hartkamp, Bert van Dongen



 
Trivia
  • Winschoter Courant,
    12 juni 1941
    De opnamen vonden plaats in juni en juli 1936.
  • De film werd gemaakt ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van bioscoop Tuschinski. 
  • In diverse beschrijvingen staat dat de film geen succes was en na een week al uit roulatie werd genomen. Krantenberichten laten echter zien dat de film jaren door het hele land heeft gedraaid, zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • In 1985 werd het filmscenario bewerkt tot de theatervoorstelling In Holland staat een Huis van Nooy's Volkstheater met Piet Hendriks als Karel Brand, Hanny Vree als Nelly (Willy) Brand, Ben Cramer als Ferdinand en Hans Boskamp als directeur Moorman.

Uitgave
De film is in 2008 op dvd uitgebracht in de reeks Nederlandse Filmklassiekers van het Filmmuseum.
 

Screenshots © Will Tuschinski/Cinetone Productie Mij
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten