10 september 2023

2015 Schneider vs. Bax




 
Première
  28 mei 2015
Regie  Alex van Warmerdam
Productie  Graniet Film
Locatiescout  Tjarco van Wijck
Locaties  Amsterdam (studio), Schildmeer, IJmuiden, Lauwersmeer, Lauwersoog, Harderbos

Inhoud
Een huurmoordenaar krijgt op zijn verjaardag de opdracht om een schrijver te vermoorden. Dat blijkt geen gemakkelijke klus want hoewel hij afgelegen woont krijgt de schrijver meerdere keren bezoek, onder anderen van zijn dochter, zijn vader en zijn vriendin.




 
Screenshots locaties

Huurmoordenaar Schneider (Tom Dewispelaere) kijkt zijn vrouw Lucy (Loes Haverkort) en dochters (Fay Bakker en Rosa Bakker) na als zij ’s morgens vertrekken. Onbekende locatie, van de omgeving is weinig te zien.


Schneider gaat langs bij zijn opdrachtgever Mertens (Gene Bervoets). Schram Studio’s, Grasweg 52 in Amsterdam.


Schrijver Ramon Bax (Alex van Warmerdam) woont in een afgelegen huis op het water. Het Schildmeer bij Overschild. Het meer ligt aan het natuurgebied Tetjehorn. De woning, meerdere keren in de film te zien, werd speciaal voor de film gebouwd en na de opnamen weer afgebroken.



Schneider rijdt naar een loods op een industrieterrein waar hij wapens en vermommingen bewaart. Hij rijdt via de 2e Industriedwarsstraat naar Industriestraat 1 in de zeehaven van IJmuiden.


Vanuit het riet houdt Schneider het huis van Bax in de gaten. De meeste scènes in het riet werden gefilmd in nationaal park Lauwersmeer.


Na te zijn aangesproken door een opzichter (Mike Reus) gaat Schneider terug naar de loods. Onbekende locatie, Lauwersmeer?


In de loods komt Schneider de prostituee Gina (Annet Malherbe) en haar vriend Bolek (Pierre Bokma) tegen. Hij besluit hun auto te gebruiken. Hoek Middenhavenstraat en 4e Havenstraat in IJmuiden. De gebouwen op de hoek zijn inmiddels vervangen door nieuwbouw.


Schneider zet de bewusteloze Bolek uit de auto bij een fabrieksterrein. Onbekende locatie.


Schneider belt vanuit de auto met Mertens. Onbekende locatie.


Aan de telefoon zegt Schneider tegen Mertens dat hij een watertoren passeert. Onbekende locatie.


Schneider en Gina zitten in de auto. Strandweg in Lauwersoog.


Schneider draait de auto om. Onbekende locatie.


Francisca (Maria Kraakman), de dochter van Bax, ontdekt in het bos een verlaten hutje zonder dak. Gerard (Henri Garcin), de vader van Bax, gaat haar zoeken. Harderbos bij Biddinghuizen. Ook het hutje werd speciaal voor de film gebouwd en na de opnamen weer afgebroken.


Rolverdeling  De aftiteling vermeldt 15 namen en de naam van het personage.

  • Schneider - Tom Dewispelaere
  • Ramon Bax - Alex van Warmerdam (tevens regie, scenario, storyboard en muziek)
  • Francisca - Maria Kraakman
  • Mertens - Gene Bervoets
  • Lucy - Loes Haverkort
  • Gina - Annet Malherbe (tevens assistentie regie, casting en zang “Le chien perdu”)
  • Nadine - Eva van de Wijdeven
  • Bolek de Roo - Pierre Bokma
  • Gerard - Henri Garcin
  • Oudste dochter - Fay Bakker
  • Jongste dochter - Rosa Bakker
  • Opzichter - Mike Reus
  • Loetje - Ali Zijlstra
  • Jules - Bart Harder
  • Blind jongetje - Renzo van Cleemputte



 
Trivia

  • De opnamen vonden plaats van 7 juli tot en met 19 september 2014. Er waren 45 draaidagen.
  • Producent Marc van Warmerdam zegt over het Schildmeer in Het Parool van 20 september 2014: “Het was de ideale, sinistere locatie … we moesten ons opnameschema alleen wel aanpassen aan het broedseizoen van de bruine kiekendief”.
  • In een interview met de Filmkrant van 30 april 2015 vertelt Alex van Warmerdam over de scènes met riet: “Het was om te beginnen heel moeilijk om het te vinden. Want al het riet is natuurgebied en alle vogels broeden in het riet tot en met eind juli. Dus we hebben heel veel locaties gevonden die op het laatste moment weer werden afgezegd door natuurbeheer of hoe het allemaal moge heten. Dus dat was al om gek van te worden. Regelmatig was ik enthousiast over iets en ging dat weer niet door. En dan alles in het water. En plonzen. En technisch natuurlijk lastig. Maar als het eenmaal voor elkaar is dan werkt het wel heel goed”.
  • De opnamen in de Groningse natuurgebieden duurden een maand en werden gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer. Van de vergoeding die men kreeg werd een ‘bungelbank’ langs het fietspad van het Hoeksmeer geplaatst. Op verzoek van boswachter Annet de Jong werd de bank officieel door Annet Malherbe in gebruik genomen door een lint door te knippen. 

    Foto: Peter Wassing.

  • Op de website van RTV Noord staat een filmpje van een minuut gemaakt tijdens de opnamen in het Lauwersmeer op 6 augustus 2014. De scène, waarin Tom Dewispelaere en Annet Malherbe gefilmd worden door de vooruit van een rijdende auto, duurt slechts enkele seconden in de film.
  • Planet X, verantwoordelijk voor de visuele effecten, laat in een video op Vimeo zien hoe de beelden werden bewerkt. Onder andere bomen en masten werden digitaal verwijderd om de landschappen zo wijds mogelijk te laten lijken.


Uitgaven
Deze film is meerdere keren op dvd uitgebracht, onder meer als onderdeel van de 3 dvd-box Gebouwd voor de Film en in het buitenland. In Duitsland is de film ook op blu-ray verschenen. 


Nederland
 

Verenigd Koninkrijk
FrankrijkDuitsland
 

Hongarije
USADuitsland

Screenshots © Graniet Film, CZAR Film
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten