Première 11 januari 1996
Regie Robert Jan Westdijk
Productie Grote Broer Filmwerken
Locaties Hoek van Holland, Amsterdam, Ruigoord
Inhoud Een studente aan de modeacademie krijgt bezoek van haar broer uit Engeland. Onder het mom van een documentaire legt hij het leven van zijn jongere zus vast met een videocamera en dringt zo haar leven binnen; de kijker ziet afgezien van de eerste en laatste scène alleen wat deze camera als home-video vastlegt.
Screenshots locaties
Martijn Zuidewind (Romijn Conen/Hugo Metsers III/Bert Pot) arriveert met de boot uit Londen en neemt de trein naar Amsterdam. Hij filmt alles wat hij doet. Station Hoek van Holland Haven, Stationsweg 1 in Hoek van Holland. In 2017 is het treinstation gesloten, in 2019 werd het heropend als metrostation.
Martijn komt aan op Centraal Station in Amsterdam.
Vervolgens gaat hij verder met de metro. Metrostation Nieuwmarkt in Amsterdam.
Martijn gaat naar het huis van zijn jongere zus Daantje (Kim van Kooten). Kleersloot 7 in Amsterdam. Op de aftiteling staat: "Helaas is dit 17e eeuwse pand gesloopt door de gemeente Amsterdam".
Daantje gaat naar het huis van haar vriendin en studiegenoot Ingeborg (Ganna Veenhuysen). Onbekende locatie. Hoewel hier meer is gefilmd heeft alleen de voordeur de eindmontage gehaald.
Daantje en Ingeborg gaan naar de markt om stoffen te kopen. Ze fietsen via de Herengracht over Brug 18 naar de Herenstraat in Amsterdam. Sinds 18 augustus 2021 heet de brug Van Mierlobrug, vernoemd naar de politicus die hier vlakbij woonde.
Op de markt kopen Daantje en Ingeborg een rol stof. Noordermarkt in Amsterdam, op de achtergrond zijn de Westerstraat en de Prinsengracht te zien.
Martijn koopt een tweedehands filmprojector van een marktkoopman (Carl Wünderlich). Opnieuw Noordermarkt, ter hoogte van nummer 17.
Maarten gaat naar het huis van Ramon (Roeland Fernhout), de vriend van Daantje. Zij is bij hem blijven slapen. Staringplein 3 in Amsterdam. Het huis, inclusief de bovenbuurman (Herman Brood), is meerdere keren in de film te zien.
Daantje loopt weg via de Brederodestraat in Amsterdam.
Daantje zet Martijn op straat. Hij gaat naar hotel Tabu. In de film is het adres Kloveniersburgwal 31, dit is een rijksmonument waar geen hotel is gevestigd. Onbekende locatie, volgens het boek Het maken van Zusje een leegstaande verdieping van een pand op de wallen.
Martijn filmt stiekem Daantje en Ramon als ze via Overtoom over de Jan Pieter Heijestraat fietsen en met vrienden voetballen in het Vondelpark.
Daantje gaat naar de coffeeshop waar Ramon werkt. Coffeeshop T-Boat, Oude Schans 143 in Amsterdam. De coffeeshop bevond zich op een boot en sloot in 2002.
Ramon loopt boos weg naar de metro terwijl Martijn hem met zijn camera achtervolgt. Nieuwmarkt in Amsterdam.
Daantje gaat naar de markt. Andere kant van de Nieuwmarkt in Amsterdam, De Waag is deels zichtbaar.
Deze locatie is ook te zien in Het Wonderlijke Leven van Willem Parel en Moord in Extase.
Deze locatie is ook te zien in Het Wonderlijke Leven van Willem Parel en Moord in Extase.
Daantje en Ingeborg presenteren hun ontwerpen tijdens een modeshow in een kerk, Ramon filmt nu. Voormalige Sint-Gertrudiskerk in Ruigoord. Sinds 1973 wordt het kerkgebouw gebruikt voor culturele activiteiten. Floortje Dessing hoorde in het televisieprogramma Verborgen Verleden (vanaf 29 minuten) dat haar overgrootvader Chris Dessing de architect van deze kerk is.
Tijdens de aftiteling is te zien dat de filmbandjes op de markt te koop worden aangeboden. Opnieuw Noordermarkt, gefilmd vanaf het dak van de Noorderkerk. De stemmen die zijn te horen zijn van de regisseur en marktkoopman Jef.
Rolverdeling Bij de begintitels worden alleen de personages Daantje en Martijn genoemd. De aftiteling vermeldt 14 personages met de naam van de acteur. Romijn Conen staat op de aftiteling als Martijn Zuidewind. Toen de regisseur zijn stem niet goed genoeg vond liet hij deze inspreken door Hugo Metsers III, waarna een teleurgestelde Conen zijn naam niet langer aan de film wilde verbinden. Bert Pot wordt als derde acteur genoemd omdat hij de camera bediende.
- Daantje Zuidewind - Kim van Kooten
- Martijn Zuidewind - Romijn Conen, Hugo Metsers III (stem), Bert Pot (camera, tevens licht)
- Ramon - Roeland Fernhout
- Ingeborg - Ganna Veenhuysen
- Kleine Daantje - Hannah Risselada
- Kleine Martijn - Michael Münninghoff
- Moeder Zuidewind - Alenka Dorrell
- Vader Zuidewind - Peter Idenburg
- Bas - Taco Keers (tevens decorbouw)
- Bovenbuurvrouw - Marianne Jeuken
- Marktkoopman - Carl Wünderlich
- Bovenbuurman - Herman Brood
- Spaanse vriendin - Eulalia Montseré
- Suikerspin - Anouk Jutta
Trivia
- De opnamen vonden plaats vanaf 4 juli tot en met 25 juli 1995. De Super 8-familiefilmpjes waren al op 12 juni gefilmd. Een half jaar later werden een deel van de familiefilmpjes opnieuw opgenomen met een andere acteur als de jonge Martijn omdat Kaz Edwards er net zo oud uitzag als de kleine Daantje.
- De film werd geheel betaald door sponsors verenigd in een vennootschap, zonder subsidie.
- De figuranten die te zien zijn in de hotellobby zijn Sikhs die als kok en afwasser werkzaam waren in The Golden Temple, een vegetarisch restaurant in de Utrechtsestraat.
- Naast een Gouden Kalf voor beste film en Prijs van de stad Utrecht won de film prijzen op filmfestivals van Thessaloniki (Zilveren Alexander), Turijn (Special Jury Prize + Audience Award), Istanbul (Golden Tulip) en Angers (Student Award + Special Jury Prize).
- De lepel die Kim van Kooten op haar neus plakt was in 2020 te zien op de tentoonstelling 'Asjemenou! De Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen' in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.
Uitgaven
De film is meerdere keren op dvd uitgebracht, ook verkrijgbaar als onderdeel van de 25 dvd-box Kalverliefde - Gouden Kalfwinnaars Beste Speelfilm 1981-2004 en de dvd-box Cinema der Lage Landen.
In mei 1996 verscheen het boek Het maken van Zusje van producent Clea de Koning, met onder meer een hoofdstuk over de belangrijkste locaties uit de film. Voor dit blogbericht is van dit boek gebruik gemaakt. Het boek is alleen tweedehands verkrijgbaar.
Screenshots © Grote Broer Filmwerken C.V.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten