Première 28 april 1983
Regie Bert Haanstra
Productie Bert Haanstra Films B.V.
Locaties Nederland Amsterdam, Ankeveen, Hilversum (studio), Vught, Apeldoorn, Laren (NH), Delft, Den Haag
Locatie Frankrijk Parijs
Inhoud Schrijver Simon Carmiggelt observeert mensen met hun dagelijkse problemen en hoort soms hun verhaal aan; gebaseerd op Kronkel, zijn dagelijkse column in Het Parool.
Screenshots en foto's locaties
Simon Carmiggelt loopt via de Lijnbaansgracht naar de Reguliersgracht in Amsterdam. De foto is gemaakt op 21 juli 2021.
Carmiggelt zit op een vol terras. Onbekende locatie, misschien Leidseplein?
Carmiggelt stapt uit de tram. Kruising Vijzelstraat en Prinsengracht. De foto is gemaakt op 21 juli 2021.
Vervolgens neemt hij een taxi. Weteringlaan ter hoogte van het Weteringplantsoen, op de achtergrond is de Nieuwe Vijzelstraat te zien. De foto is gemaakt op 21 juli 2021.
Locatie herkend door André Evers.
Locatie herkend door André Evers.
De voice-over van Carmiggelt vertelt over Amsterdamse kroegen. Onbekende locaties.
Carmiggelt maakt een praatje met de kastelein van café De Pilsener Club, Begijnensteeg 4. De kastelein brengt later Rie (Martine Bijl) en haar vriendin (Henny Orri) wat te drinken.
Een man die rustig zit te vissen (Wim Kouwenhoven) krijgt gezelschap van een luidruchtige visser (Johnny Kraaijkamp). Volgens cameraman Anton van Munster in Het Parool van 29 april 1983 opgenomen "ergens achter een boerderij in Ankeveen".
Een oudere dame (Mary Dresselhuys) gaat op een bankje naast Carmiggelt zitten. Metrostation Gaasperplas?
Carmiggelt vertelt in zijn werkkamer over het voorlezen van zijn Kronkels voor de televisie. Eerste Weteringplantsoen 2A.
In de televisiestudio wordt de aflevering 'Beesten' opgenomen. Tiny, de echtgenote van Carmiggelt, is hierbij aanwezig. De reeks werd door de VARA uitgezonden onder de titel Simon Carmiggelt vertelt uit eigen werk. NOS Studio, Media Parkboulevard 11 in Hilversum.
Een man op een bankje (Kees Brusse) vertelt Carmiggelt over zijn huisdieren. Onbekende locatie.
Carmiggelt wandelt door het Vondelpark.
Een jonge vrouw (Carolien van den Berg) heeft een gesprek met een vriendin (Sylvia de Leur). Café De Pilserij, Gravenstraat 10A in Amsterdam. Het café heet nu De Nieuwe Pilserij.
Carmiggelt gaat naar de uitvaart van een drukker van Het Parool. Crematorium Westgaarde, Ookmeerweg 275 in Amsterdam. Het kunstwerk 'Gevleugeld paard' bij de ingang is van een onbekende kunstenaar. Carmiggelt is hier zelf ook gecremeerd.
Deze begraafplaats is ook te zien in Havinck, De Jurk en Ocean's Twelve.
Deze begraafplaats is ook te zien in Havinck, De Jurk en Ocean's Twelve.
Carmiggelt vertelt over zijn broer die tijdens de oorlog in kamp Vught is omgekomen. Vanuit de trein is station Vught te zien.
Robert Long zingt 'Juffrouw Nifterink', gebaseerd op een tekst van Carmiggelt. EMI Records Holland, destijds gevestigd aan Utrechtseweg 38 in Hilversum.
Carmiggelts boek "Welverdiende onrust" wordt gedrukt. Boekbinderij Kramer, Wilmersdorf 12 in Apeldoorn.
Carmiggelt signeert zijn boeken en heeft een ontmoeting met de vieze man (Kees van Kooten). Boekhandel Judi Kluvers, Naarderstraat 9 in Laren. Tegenwoordig Larense Boekhandel.
Er is een basisschool naar Simon Carmiggelt vernoemd. Simon Carmiggeltschool, Fuutlaan 13 in Delft.
Bij Madame Tussaud's staat het wassen beeld van Carmiggelt tussen Willem Drees en Max Tailleur. Kalverstraat 156 in Amsterdam; sinds 1991 zit Madame Tussauds (nu zonder apostrof) aan Dam 20.
Carmiggelt loopt langs de Koninklijke Schouwburg waar Wim Kan staat aangekondigd. Korte Voorhout 3 in Den Haag. De foto is gemaakt op 24 juli 2024.
Deze locatie is ook te zien in Theo & Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium.
Deze locatie is ook te zien in Theo & Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium.
In Den Haag bezoekt Carmiggelt de Haagse Antiek- en Boekenmarkt aan het Lange Voorhout. Op de achtergrond is Paleis Lange Voorhout te zien. Hier is nu museum Escher in het Paleis gevestigd. De foto is gemaakt op 24 juli 2024.
Een man (Rijk de Gooyer) vertelt Carmiggelt over zijn favoriete boeken. Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a in Amsterdam.
Carmiggelt loopt via de Lucas Jansz Sinckbrug (Brug 36 over de Keizersgracht aan de westelijke kade van de Amstel) naar de voetgangerstunnel onder het Waterlooplein.
Een man (Paul Steenbergen) vertelt een jeugdherinnering aan de barman (Max Teeuwisse). Café Scheltema, Nieuwezijds Voorburgwal 242 in Amsterdam.
Rolverdeling De begintitels vermelden 24 namen op alfabetische volgorde, waarvan enkelen als zichzelf te zien zijn. Ook Carmiggelts echtgenote Tiny, hun kleinkinderen (Simon, Klaartje, David, Sander, IJsbrand, Vincent, Mi-ae en Yung) en de mensen in de NOS Studio zijn als zichzelf te zien maar worden niet genoemd.
- Vrouw in café - Carolien van den Berg
- Man op bankje - Kees Brusse
- Rie - Martine Bijl
- Simon Carmiggelt - Simon Carmiggelt (zichzelf)
- Medewerker crematorium - Jacques Commandeur
- Vrouw op metrostation - Mary Dresselhuys
- Koos - Rijk de Gooyer
- De vieze man - Kees van Kooten
- Luidruchtige visser - Johnny Kraaijkamp
- Zanger - Robert Long (zichzelf)
- Bezoeker crematorium - Sacco van der Made
- Man van echtpaar - Paul Meyer (archief)
- Marie, zijn echtgenote - Riek Schagen (archief)
- Wim Sonneveld - Wim Sonneveld (zichzelf, archief)
- Man in café - Paul Steenbergen
- Vrouw met hondjes - Elisabeth Hoijtink
- Vrouw die boek laat signeren - Hetty Heyting
- Visser - Wim Kouwenhoven
- Vriendin van vrouw in café - Sylvia de Leur
- Man die boek laat signeren - Hans Melissen
- Fotograaf - Bert Nienhuis (zichzelf)
- Vriendin van Rie - Henny Orri
- Carmiggeltverzamelaar - Pierre Roth (zichzelf)
- Barman Jan - Max Teeuwisse
Trivia
- De film werd gemaakt ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Simon Carmiggelt en is gebaseerd op de dagelijkse column die hij onder het pseudoniem Kronkel voor Het Parool schreef van 1946 tot en met 1983. De scène waarin Kees van Kooten als de vieze man Carmiggelt aanziet voor een andere schrijver werd niet door hem geschreven.
- De VPRO zond in 1962 en 1963 enkele verfilmde Kronkels uit met Kees Brusse in de hoofdrol en een introductie door Simon Carmiggelt. In 1965 begon hij bij de VARA met het voorlezen van zijn columns, wat hij tot zijn dood, op 30 november 1987, zou blijven doen.
- Otto Jongerius maakte in 1977 een televisieserie van 12 Kronkels onder de titel Momenten waarvan de aflevering 'Een paar' in de film werd opgenomen.
- Wim Kan was ook gevraagd om mee te spelen maar zag hier vanaf. In plaats daarvan is een fragment uit een televisieregistratie van een door Carmiggelt geschreven conference door Wim Sonneveld uit 1973 te zien. Wim Kan is even te horen met een eveneens door Carmiggelt geschreven tekst.
- Mies Bouwman gaf toestemming om een fragment uit haar programma Mies, uitgezonden op 20 oktober 1981, te laten zien waarin zij Carmiggelt en Anton Geesink tegelijk interviewt.
- Behalve in Nederland werd er gefilmd in Parijs, waar Carmiggelt locaties uit het leven van Oscar Wilde bezoekt.
- In 1989 maakte Bert Haanstra van de film de 10-delige televisieserie Kronkel. Hij bewerkte iedere episode en voorzag deze van een nieuwe inleiding. Opvallend is dat 'Lezen' (met Rijk de Gooyer) en 'Schuld' (met Paul Steenbergen) ontbreken terwijl 'De kapper', een scène die de film niet haalde, is toegevoegd.
14 september - Doeg!, met Carolien van den Berg en Sylvia de Leur
21 september - Beesten, met Kees Brusse en Elisabeth Hoijtink
28 september - De spiegel, met Martine Bijl en Henny Orri
5 oktober - De hengelaar, met Johnny Kraaijkamp en Wim Kouwenhoven
12 oktober - Stout, met Mary Dresselhuys
19 oktober - De kapper, met Guus Hermus
26 oktober - Ja pa, met Jacques Commandeur en Sacco van der Made
2 november - Vught & Juffrouw Nifterink, met Robert Long
9 november - Signeren, met Kees van Kooten
16 november - Een paar, met Paul Meyer en Riek Schagen
Uitgaven
De film is in 2007 op dvd uitgebracht, ook verkrijgbaar als onderdeel van de 10 dvd-box met het complete werk van Bert Haanstra en een 4 dvd-box met zijn speelfilms.
Screenshots © RNtv
Geen opmerkingen:
Een reactie posten